Hejtman Běhounek: Modernizace vybavení záchranky je jednou z největších investic

27.12.2015 22:44

Za 33 miliónů korun se podařilo Kraji Vysočina zmodernizovat zázemí a vybavení dispečinku Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina. „Modernizace vybavení záchranky je jednou z největších investic v posledních letech do operačních pracovišť, kterých je nyní devět oproti původním pěti. Vznikl prostor pro vedoucího lékaře operačního střediska, funguje nová servrovna a instalovány byly nejmodernější komunikační technologie,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Hejtman Běhounek: Modernizace vybavení záchranky je jednou z největších investic
Foto: Redakce
Popisek: Jiří Běhounek (ČSSD)

Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina je klíčovou složkou Integrovaného záchranného systému Kraje Vysočina. „Na dispečinku zdravotnické záchranné služby jsme se rozloučili s veškerou dosud používanou technologií. Jednotlivá pracoviště dostala zcela nový ráz, k dispozici máme dotykové obrazovky, kompletně nové softwarové vybavení jak pro příjem tísňového volání, telefonii, ale také pro vykazování služeb zdravotním pojišťovnám,“ doplnila ředitelka Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina Vladislava Filová. Operačnímu středisku vévodí zcela nová projekční stěna. Vyměněno bylo prakticky vše – technologie, kabelové rozvody, software. Krajští zdravotničtí záchranáři díky evropské dotaci v současné době využívají nejmodernější dostupnou technologii.

Provedená modernizace technologie datového propojení, která se týkala všech složek IZS napříč celou ČR, umožní jednotné a přehledné řízení složek při součinnostních zásazích. „Například jedno vytěžení volajícího založí jednotně událost všem potřebným složkám, možnost zobrazení zasahujících prostředků v dispečerských mapách, apod. Pracovníci operačního střediska poznávají nové možnosti vyhledávání v mapových podkladech, zvykají si na větší komfort nabízený nejmodernějšími dostupnými systémy,“ říká hejtman Jiří Běhounek a s uznáním mluví také o zvládnutí přechodného období na přelomu května a června 2015, kdy musel být celý jihlavský dispečink přestěhován do Havlíčkova Brodu. „Tři týdny v době rekonstrukce volající ani naše výjezdové skupiny nepoznali žádný rozdíl, za což patří velký dík jak operátorkám, vedoucím a především všem technikům IT,“ s uznáním hovoří o zvládnutí přechodného režimu ředitelka Vladislava Filová.

V současné době je na Zdravotnické záchranné službě Kraje Vysočina 20 operátorů na plný úvazek a šest operátorů na dohodu. V každé 12ti hodinové směně jsou k dispozici dvě operátorky pro příjem tísňového volání a dvě operátorky pro operační řízení (v případě potřeby jsou ale všechny schopny se navzájem zastoupit).

Počet výjezdů a počty přijatých a vyřízení hovorů na linku Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina

rok 2014 – 80662 hovorů, 41510 výjezdů
rok 2013 – 79201 hovorů, 37900 výjezdů
rok 2012 – 77593 hovorů, 37857 výjezdů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…