Hejtman Běhounek: Nebylo a není mým úkolem být u všeho

23.11.2015 10:08

Hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek se ohlíží za uplynulým obdobím.

Hejtman Běhounek: Nebylo a není mým úkolem být u všeho
Foto: Redakce
Popisek: Jiří Běhounek (ČSSD)

Konec roku je vhodnou příležitostí k ohlédnutí za uplynulým obdobím. Pro mne i k připomenutí, že uzavírám sedmý rok, který jsem prožil ve funkci hejtmana. Jestliže se zamýšlím nad tím, co se za dobu mé služby Vysočině (jak tu práci vnímám) povedlo, musím zdůraznit především, že vše je zásluhou i celého týmu mých spolupracovníků. Nebylo a není mým úkolem být u všeho. Jako u každé politické funkce jde o to vybudovat schopný tým a vést ho tím správným směrem. Jednotlivec nezmůže sám nic. Jsem rád, že mám kolem sebe mnoho pracovitých lidí, díky kterým je náš kraj v mnoha oborech uznávaným regionem. Je to zásluhou našeho týmu včetně starostů a zastupitelů i samotných občanů. Díky tomu si mohu dovolit pracovat pro Vysočinu ze širšího záběru. Jako občan a hejtman i jako lékař znám radosti, starosti a také potřeby obyvatel kraje. Jako poslanec mohu ve sněmovně i při jednáních s ministry a dalšími úřady dosáhnout pro svůj kraj ještě více než jako hejtman. A skloubení těchto obou rovin je velmi efektivní, i když náročné na čas a celkové pracovní nasazení.

Jedním z potěšení mé práce je poznávání pozoruhodných osobností, se kterými se setkávám. Letos jsme už poosmé deset z nich odměnili medailemi Kraje Vysočina. Tyto osobnosti jsou součástí historie našeho kraje, velmi si jich vážím. Připomenu alespoň dva z nich, kteří obdrželi nejvyšší ocenění – kamennou medaili Kraje Vysočina. Radek Jaroš je jedním z nejuznávanějších světových horolezců. Jako dosud jediný z českých lezců zdolal již všech 14 osmitisícových vrcholů světa. Zároveň je to skromný a férový člověk, pevně ukotvený ve svém zázemí na Vysočině. Pavel Sukdolák patří k našim nejvýznamnějším grafikům druhé poloviny 20. století. Je zosobněním introvertního umělce, který se sám příliš neprosazuje a nechává za sebe hovořit hlavně vlastní tvorbu.

Právě teď začíná advent – doba předvánoční, jež je časem rozjímání, a očekávání příjemných setkání celých rodin. Na to se těšíme. Už adventní období bylo v křesťanském světě vždy jakýmsi zklidněním, přípravou na duchovní svátky. To je v osobním životě každého z nás potřebné. Kdekdo si stěžuje na předvánoční shon, na nervozitu z blížících se Vánoc. Přitom je na nás, jaké si toto krásné a neopakovatelné období předvánoční a vánoční uděláme. Myslím, že advent má svůj rozměr a smysl nejen pro věřící.

Jiří Běhounek
hejtman Kraje Vysočina

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

9:02 Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

Nedávné volby slovenského prezidenta neznamenaly prohru jen pro liberálně progresívního kandidáta Iv…