Hejtman Běhounek: O výraznější podpoře našich zemědělců se léta mluví, ale málo koná

24.07.2016 15:04

Náš kraj je svým charakterem z velké části venkovský, což má své výhody i nevýhody. Krásná příroda a příjemné životní prostředí jsou pro nás samozřejmostí. Na druhé straně menší koncentrace průmyslu přináší problémy se zaměstnaností.

Hejtman Běhounek: O výraznější podpoře našich zemědělců se léta mluví, ale málo koná
Foto: Redakce
Popisek: Jiří Běhounek (ČSSD)

V poslední době nám přitom stále více vrásek přinášejí podmínky, v nichž podnikají naši zemědělci. Stále klesající výkupní ceny mléka, ceny masa až 30 % pod výrobními náklady i neustále se snižující soběstačnost v produkci základních potravin. To je současný stav zemědělství v České republice. S tím souvisí razantní snižování stavů dojnic i prasat a následná hrozba propouštění tisíců zemědělců na Vysočině. Proto průběžně vyvoláváme řadu jednání s příslušnými orgány a institucemi.

Se současnou situací především v živočišné výrobě se zemědělství bez zásahu vlády nemůže vypořádat. Reálným hrozbám omezování výroby s následnými dopady na zaměstnanost, vysídlování venkova, i na péči o vodu a krajinu se musíme společnými silami a realizací konkrétně navržených kroků a opatření bránit. Bez intenzivního zapojení státu navíc definitivně ztratíme jakoukoliv potravinovou soběstačnost. Mezi nutné záchranné kroky patří ochrana našeho trhu, nejen před hospodářskou soutěží, kterou narušují dovozy dotovaných potravin, ale i za pomoci nástrojů k usměrňování chování nadnárodních obchodních řetězců mnohdy zvýhodňujících zahraniční dodavatele. Podrobně se stát musí věnovat i dotačním titulům a systematicky zmenšovat rozdíl v dotacích mezi Českou republikou a zeměmi EU, které k nám potraviny dováží. Toho lze dosáhnout i systémem daňových úlev pro české chovatele.

O potřebě výraznější podpory našich zemědělců se léta mluví, ale stále málo koná. Doufám, že k tomu, aby se něco i v tomto směru pohnulo, nebude třeba razantních protestních akcí – jak jsme tomu po léta svědky například ve Francii a jiných západních zemích. Mnohé se po nás v rámci Evropské unie chce, ale například právě v zemědělství máme zcela nerovné podmínky, jež nejsou prostě konkurence schopné. Proto se budeme snažit na všech úrovních tento neutěšený stav stále připomínat, aby se konečně tristní situace našich zemědělců změnila k lepšímu.

Jiří Běhounek
hejtman Kraje Vysočina

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…