Hejtman Běhounek: Po celý rok se na všech úrovních snažíme, aby byl náš kraj přitažlivý

25.01.2015 19:47

Slovo hejtmana

Hejtman Běhounek: Po celý rok se na všech úrovních snažíme, aby byl náš kraj přitažlivý
Foto: Redakce
Popisek: Jiří Běhounek (ČSSD)

Nejednou jsem na různých místech připomínal, čím vším se může pyšnit naše krásná Vysočina a kolik šikovných schopných lidí v ní žije a pracuje. V lednu se o tom mohli znovu přesvědčit návštěvníci tradičního mezinárodního veletrhu cestovního ruchu Regiontour v Brně, kde se náš kraj prezentoval jako místo přírodních krás, bohaté historie a významných památek. Letos jsme kladli důraz především na to, co všechno mohou u nás naši občané i návštěvníci zažít.

V naší prezentaci jsme představili regionální turistickou nabídku nikoli podle lokalit, ale nově podle témat. Tím jsme chtěli vyjít vstříc návštěvníkovi a zjednodušit mu hledání tematicky zaměřených aktivit. Celý stánek Kraje Vysočina představoval imaginární území plné zachovalé a krásné přírody, jinak také park uprostřed pavilonu. Celkem bylo připraveno devět zastávkových míst – kromě jiného s nabídkou regionálních výrobků, prezentacemi pivovarů, pozdržet se mohli návštěvníci u nabídky letních aktivit, u aktivit pro rodiny s dětmi i pro seniory. Na obsahu prezentace jsme spolupracovali s partnery – celkem s 16 městy a dalšími 13 organizacemi majícími zásadní podíl na pestrosti turistické nabídky v našem regionu. Podle reakcí, které jsem na veletrhu zaznamenal, patřila naše expozice mezi ty nejúspěšnější.

Rád bych zdůraznil, že po celý rok se na všech úrovních snažíme, aby náš kraj byl přitažlivý nabídkou možných aktivit, schopnou organizací, ale také pohostinností. To vše se projevilo velmi úspěšně například před dvěma roky při mistroství světa v biatlonu. Letos nás od šestého do osmého února čeká ve Vysočina aréně v Novém Městě na Moravě opět vrcholná akce – biatlonový světový pohár. Jsem přesvědčen, že se bude našim příznivcům i návštěvníkům z celého světa na Vysočině zase líbit a budou se u nás cítit příjemně.

A nejde jen o takové špičkové akce. Náš kraj patří v rámci České republiky k oblíbeným regionům pro běžecké lyžování. Mírně zvlněná krajina, atraktivní prostředí a také upravené trasy patří u milovníků bílé stopy k největším lákadlům. Už druhým rokem přispívá Kraj Vysočina na údržbu lyžařských běžeckých tras, jejich značení nebo na realizaci opatření pro dostatečný bezpečnostní a technický standard trasy. Síť upravovaných běžeckých tras podpořených z Fondu Vysočiny lze nyní vyhledat na webových stránkách Kraje Vysočina. V roce 2014 požádalo o dotaci 10 subjektů, které na úpravu běžeckých tras získaly částku od 35 tisíc korun až do maximální výše možné podpory, tedy 200 tisíc korun. V zimní sezóně 2014/2015 příjemci podpory v případě příznivých sněhových podmínek upraví celkem přes 640 km lyžařských běžeckých tras zejména na Žďársku, Novoměstsku a v okolí Bystřice nad Pernštejnem. Další bílé stopy jsou k dispozici v okolí Havlíčkova Brodu, Jihlavy nebo Telče. Do budoucna plánujeme, že bychom ve spolupráci s upravovateli tras online propojili jejich GPS s webovou aplikací, to znamená, že v aktuálním čase by uživatel zjistil, zda je daná trasa projetá a připravená. Postupně na Vysočině přibývá díky městům a dalším provozovatelům i použitelných sjezdovek.

Nezbývá, než si přát, aby ve zbytku sezóny byla příroda k lyžařům vstřícnější než v první polovině zimy. A v dalších obdobích roku aby naši občané využívali i všech dalších nabídek, jež mají k dispozici, pro svůj bohatý a spokojený život.

Jiří Běhounek
hejtman Kraje Vysočina 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.