Hejtman Běhounek: Rakouská strana se rozhodla Mladou univerzitu podpořit

11.08.2016 7:29

Na 120 dětí ve věku 11 až 14 let z Vysočiny i Dolního Rakouska, které se v šestém prázdninovém týdnu účastní projektu Mladá univerzita Waldviertel - Vysočina, přijelo dnes ráno do sídla Kraje Vysočina v Jihlavě. Celou středu strávily v krajském městě, dopoledne absolvovaly zajímavé přednášky a odpoledne patřilo zábavným workshopům, které pro ně zástupci Kraje Vysočina připravili.

Hejtman Běhounek: Rakouská strana se rozhodla Mladou univerzitu podpořit
Foto: Redakce
Popisek: Jiří Běhounek (ČSSD)

„Osmý ročník ukazuje obrovský zájem, mládí vidí, že spojená Evropa je ten správný koncept. Kraj Vysočina je jedním ze spoluorganizátorů a náš přístup vedl k tomu, že i rakouská strana se rozhodla při skončení evropské projektu Junge uni podporovat finančně i organizačně,“ uvedl po slavnostním přivítání dětí v kongresovém sále krajského úřadu hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Účastníky univerzity i jejich vedoucí pozdravila také radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová: „Věřím, že si pětidenní program nabitý zábavou i poučením užíváte a že ani dnešek v Jihlavě nebude výjimkou,“ řekla radní Jana Fialová, která připomněla, že jakmile děti překonají jazykovou bariéru, procvičí si cizí řeč a čeká je třeba i dlouholeté přátelství.

První dopolední přednáškou byla Science show plná experimentů, která mladé účastníky nadchla. Vyzkoušeli si, jak funguje rovnováha v praxi, co udělá vzduch s plastovou lahví, jak se chová kouř vypouštěný z kulatého předmětu nebo jak plápolá oheň v uzavřeném úzkém průduchu. Na konci show se z publika ozvalo „nééééééééééééééé, ještě pokračujte,“ jenže bez konce to nejde, a tak přišly na řadu další přednášky. Pedagog, novinář a pořadatel Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského Milan Pilař představoval Internet jako pomocníka, ale i nebezpečnou zbraň, a sociolog Daniel Hanzl z Vysoké školy polytechnické Jihlava dětem přiblížil Demografickou proměnu Evropy a její vliv na budoucí generace.

Po obědě se účastníci univerzity rozdělili do sedmi skupin, ve kterých absolvovali vždy jeden z připravených workshopů. V prostorách Střední uměleckoprůmyslové školy Helenín vyráběli šperky, vlastní tašku nebo originální tričko. Další skupina si Horáckém divadle Jihlava užívala tvůrčí dílnu Maska a tvář, ve které se děti seznámily s historií masek, vyzkoušely si výrobu masky a nakonec předvedly krátký karnevalový skeč na jevišti. Jiná skupinka účastníků navštívila Zoologickou zahradu Jihlava a další zase poznávala život na biofarmě Sasov. „Můj dědeček měl v minulosti farmu, která už dnes není v provozu, a proto mě zajímalo, jak to tady funguje,“ svěřil se jeden z chlapců Harald Koll. Nechyběla ani poznávací cesta historickým centrem města nebo seminář, ve kterém zkušení internetoví uživatelé hledali příklady, kdy internet pomáhá a kdy naopak vede špatnou cestou. Nejúspěšnějším bodem odpoledního programu bylo opět Divadlo fyziky ÚDiF, které představovalo forenzní metody. Mladí detektivové se dívali ultrafialovým světlem, vyráběli neviditelné vzkazy, zkoumaly důkazy pod mikroskopem a brali si navzájem otisky prstů.

Celodenní program v Jihlavě zakončí opět cesta do rakouského Raabsu, kde se v pátek 12. srpna za účasti hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka odehraje slavnostní Závěrečná promoce, na kterou přijedou rodiče, sourozenci, prarodiče i přátelé letošních absolventů.

Mladá univerzita Waldviertel – Vysočina

Mladá univerzita Waldviertel-Vysočina se už tradičně koná v Raabsu an der Thaya v severní části regionu Waldviertel a je koordinována a pořádána spolkem Europa Brücke Raabs a Krajem Vysočina ve spolupráci s IMC Vysokou odbornou školou Krems, Mladou univerzitou FH Krems a Institutem Ludwiga Boltzmanna pro výzkum následků válek. Je to ten správný projekt pro mladé lidi, kteří se zajímají o vědu a výzkum, chtějí poznat atmosféru univerzity a spolu s kamarády se v Raabsu pobavit a zasportovat si. Mladá univerzita Waldviertel - Vysočina nabízí zájemcům od 11 do 14 let příležitost zažít o prázdninách atmosféru univerzity. Hlavním tématem letošního osmého ročníku je Náš svět se mění – a Ty jsi v centru dění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…