Hejtman Běhounek: Starostky a starostové na Vysočině odvádějí dobrou práci

01.11.2015 13:06

Už přibližně rok uplynul od posledních voleb. Od voleb do městských a obecních zastupitelstev. Ty zajímají občany snad nejvíc ze všech, protože se dotýkají jejich bezprostředního okolí a výsledky mají na očích.

Hejtman Běhounek: Starostky a starostové na Vysočině odvádějí dobrou práci
Foto: Redakce
Popisek: Jiří Běhounek (ČSSD)

Jejich obliba vděčí i skutečnosti, že kandidáti kromě těch z velkých měst se nemohou schovávat za plakát příslušné strany, jsou v místě svého působení známi. Lidé je hodnotí podle jejich chování a konkrétních činů. Ze své zkušenosti mohu říci, že starostky a starostové na Vysočině odvádějí dobrou práci. Ať ti staronoví nebo úplní nováčci. Přitom nejvíc obdivuji ty z malých obcí, kteří nemají k dispozici žádný úřednický aparát a musí mnohdy spoléhat sami na sebe a na obětavost svých spoluobčanů.

Poslední zářijovou neděli jsem byl účastníkem události významné nejen pro celou Vysočinu. U příležitosti dvacátého výročí svatořečení Zdislavy papežem Janem Pavlem II. byl v Křižanově odhalen památník svaté Zdislavy. Slavnosti u této příležitosti se zúčastnilo několik tisíc poutníků. Monumentální památník byl realizován díky urputnosti a aktivitě občanů našeho kraje. Zdislava byla opravdovou osobností, která přispěla k propagaci naší země kdysi v centru tehdejšího světového dění v Římě. V roce 1907 byla prohlášena za blahoslavenou a roku 1995 papežem Janem Pavlem II. za svatou.

Dnešní cesty k propagaci směřují jinudy a jinými prostředky. Celkovou návštěvu 225 tisíc návštěvníků zaznamenala expozice Kraje Vysočina v Českém domě na Světové výstavě EXPO 2015 v italském Milánu. Náš pavilon nakonec patřil mezi deset nejnavštěvovanějších. Expozice Vysočiny s názvem Budiž světlo! vznikala od projektu až po realizaci zhruba rok a sklidila velký úspěch. Příjemně mě při setkáních s návštěvníky překvapil jejich zájem o Českou republiku i jejich znalost naší země. Během deseti dnů navštívilo naši expozici více lidí, než kteroukoli nejnavštěvovanější turistickou atraktivitu v Kraji Vysočina za celý rok. Tolik pozitivních reakcí na originální světelnou cestu za poznáním pouze potvrzuje správnost našeho společného rozhodnutí – prezentovat se na Světové výstavě.

Během své návštěvy EXPA 2015 v italském Milánu jsem se setkal rovněž se zástupci italského regionu Friuli Venezia Giulia. Hlavním tématem této schůzky bylo obnovení partnerství. To bylo uzavřeno mezi oběma regiony poprvé v září 2006 a trvalo čtyři roky. Nyní si musíme společně ujasnit, v jakých oblastech naše regiony chtějí, mohou a dokážou spolupracovat. Následně musí o uzavření partnerství rozhodnout zastupitelstva. Jde o to, aby nebylo formální jako kdysi, ale aby přinášelo užitek oběma stranám. Na světové výstavě mě v rámci podnikatelské mise doprovodilo i dvacet podnikatelů z Kraje Vysočina, což by mělo pomoci i k oživení partnerských a obchodních vztahů.

Jiří Běhounek
hejtman Kraje Vysočina

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

7:17 Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenzurním praktikám stran vládnoucí pětikoalice