Hejtman Bubeníček: Jednání s ministrem průmyslu a obchodu

10.03.2014 15:20

Ministr Jan Mládek (ČSSD) se při celodenní návštěvě Ústeckého kraje dne 7. března seznamoval zejména s problematikou pokračování těžby uhlí. Hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) při setkání s ministrem ocenil věcnou diskusi a otevřenost ministra názorům všech relevantních subjektů a osob v problematice těžebních limitů.

Hejtman Bubeníček: Jednání s ministrem průmyslu a obchodu
Foto: Redakce
Popisek: hejtman Bubeníček (KSČM)

Hejtman a ministr se shodli na potřebě širšího politického a společenského konsensu v otázce pokračování těžby uhlí a naplánovali si další schůzku v horizontu tři měsíců.

Spolu s hejtmanem se jednání zúčastnil Jaroslav Foldyna, poslanec zvolený za Ústecký kraj a krajský radní Martin Klika. Společně pak seznámili ministra i s problematikou sociálně vyloučených lokalit v kraji a se specifiky oblasti Šluknovska, a to v návaznosti na potřebě zvýšené podpory státu Ústeckému kraji, který má ambici stát se přes specifické problémy dynamicky se rozvíjejícím se regionem. Podle vládního usnesení podnikatelé a obce v Ústeckém a Moravskoslezském kraji dostanou na tvorbu pracovních míst 300 milionů korun. 

Pro řešení nezaměstnanosti považuje vedení kraje za důležité, aby ze strany resortu Ministerstva průmyslu a obchodu pokračovala podpora podnikání a nových investorů. Založený Ústecký pakt zaměstnanosti se záležitosti pracovních míst snaží řešit  a spolu s dalšími aktéry operujícími na trhu práce koordinovat. Pozitivní roli v tomto úsilí sehrává Hospodářská a sociální rada Ústeckého kraje.

K těžebním limitům ministr Mládek podle médií uvedl, že při rozhodování o limitech bude vláda přihlížet také k postoji Ústeckého kraje, který prolomení limitů podporuje, pokud dojde k dohodě se všemi dotčenými subjekty. „O krajském rozhodnutí vím, osobně bych se ale také přikláněl k referendu. O všem ale nakonec musí rozhodnout vládní strany,“ dodal Jan Mládek.

Hejtman Ústeckého kraje má na referendum svůj názor. „Limity těžby zavedla vláda, vláda by je také měla zrušit, anebo rozhodnout o jejich zachování, to je můj názor. Referendum je sice hezká věc, ale nevidím příliš velký smysl v tom, aby lidé třeba na Žatecku rozhodovali o životě lidí z Horního Jiřetína nebo těch tisíců lidí, kteří jsou na těžbě životně závislí,“ řekl médiím Oldřich Bubeníček, který toto mínění sdělil i samotnému ministrovi. Vláda by mohla o případném prolomení nebo ponechání limitů těžby uhlí v severních Čechách rozhodnout podle ministra do konce roku 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-ustecky.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …