Hejtman Bubeníček: Schůzka by se měla uskutečnit bezodkladně, aby kraj předešel možným konfliktům

06.01.2017 9:17

Ústecký kraj je připraven podílet se na řešení zvýšení platů řidičů veřejné dopravy a chce o tom jednat s dopravci.

Hejtman Bubeníček: Schůzka by se měla uskutečnit bezodkladně, aby kraj předešel možným konfliktům
Foto: Redakce
Popisek: hejtman Bubeníček (KSČM)

Ve čtvrtek 5. ledna se na Krajském úřadu Ústeckého kraje (ÚK) uskutečnilo jednání se Svazem dopravy ČR (SD), který sdružuje zaměstnavatele, dopravce, daného resortu, a vedením kraje. Za ÚK se jednání s výkonným ředitelem SD Petrem Kašíkem zúčastnil hejtman Oldřich Bubeníček a náměstci Jaroslav Komínek a Jaroslav Foldyna. Předmětem schůzky bylo pokusit se najít řešení, jak by se kraj mohl podílet na naplnění vládního nařízení o zvýšení tarifních platů řidičů autobusů.

„Jsem rád, že se Svaz dopravy, a jmenovitě jeho výkonný ředitel Petr Kašík, se reálně začal zajímat o možnosti řešení zvýšení platů řidičů veřejné dopravy z úrovně krajů. Náš kraj je připraven se na řešení situace podílet, což jsme již několikrát deklarovali, ale podle všech dostupných stanovisek státních institucí to nelze provést v rámci vysoutěžených desetiletých smluv s dopravci. Jsme na tom však obdobně jako v několika dalších krajích,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Jaroslav Komínek.

Účastníci schůzky rekapitulovali situaci ohledně realizace vládního nařízení o zvýšení platů řidičů u nasmlouvaných dopravců. Mimo jiné také zmínili, že větší tlak ze strany odborářů měl být na dopravce vyvíjen při podávání jejich nabídek do výběrových řízení na zajištění krajské dopravy. Ústecký kraj a představitelé statutárních měst kraje se již před Vánoci obrátili na premiéra Bohuslava Sobotku, aby vláda nalezla řešení, jak vládní nařízení na zvýšení řidičských mezd naplnit, aniž by byla porušena legislativa veřejných zakázek.

„Jsme připraveni pozvat dopravce i jejich odborové organizace na společné jednání, kde bychom se pokusili najít způsob, jak by se mohl kraj podílet na naplnění vládního nařízení ke zvýšení mezd řidičů,“ uvedl náměstek hejtmana Jaroslav Foldyna. „Schůzka by se měla uskutečnit bezodkladně, aby kraj jako objednatel veřejné dopravy předešel možným konfliktům,“ shrnul hejtman Oldřich Bubeníček.

Setkání vedení kraje s dopravci a za účasti jejich odborářů se uskuteční již v úterý 10. ledna. Bude se jednat o veřejné setkání, na které jsou zvána i média.

Pozvánka dopravcům na jednání je připojena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.