Hejtman Bubeníček: Ústecký kraj se zapsal do povědomí jako kraj vinařský, ne jen průmyslový

24.04.2017 8:36

V sobotu 22. dubna skončil 15. ročník prestižní prodejní a soutěžní výstavy vín Vinařské Litoměřice. Šampionem výstavy se poprvé stalo víno z Čech.

Hejtman Bubeníček: Ústecký kraj se zapsal do povědomí jako kraj vinařský, ne jen průmyslový
Foto: Redakce
Popisek: hejtman Bubeníček (KSČM)

Výstava se konala pod záštitou prezidenta ČR Miloše Zemana a hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka. Generálním partnerem vinařské přehlídky byl Ústecký kraj, který výstavu zařadil do programu Rodinné stříbro, v rámci něhož jsou podporovány nejvýznamnější a nejprestižnější kulturní, společenské a sportovní akce regionu.

„Ústecký kraj se díky výstavě Vinařské Litoměřice zapsal do povědomí veřejnosti jako kraj vinařský, tedy nejen průmyslový. Vinaři z Čech, Moravy a ze zahraničí se již popatnácté sjíždějí právě Litoměřic, do oblasti známé jako zahrada Čech. Z malé začínající výstavy v roce 2003 se stala velká mezinárodní přehlídka vinařství a i pro moravské pěstitele vín je uznávanou soutěží,“ řekl před vyhlašováním oceněných vín hejtman Oldřich Bubeníček.

Nejen poháry nejlepším vinařům, ale i zlaté a stříbrné medaile spolu s ním předával náměstek hejtmana Stanislav Rybák a krajská radní Jitka Sachetová. Ceny společně s dalšími osobnostmi předával ředitel soutěže a předseda Cechu českých vinařů Jiří Čábelka a organizátor výstavy Pavel Kacerovský. K nim se také připojil starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč, starostka města Žatec a senátorka Zdeňka Hamousová, senátor Jaroslav Doubrava, starosta města Roudnice nad Labem Vladimír Urban, čestný prezident Agrární komory ČR a senátor Jan Veleba, prorektor Univerzity Karlovy Jan Royt, rektor Univerzity J. E. Purkyně Martin Balej, děkan 1. Lékařské fakulty UK Aleksi Šedo, předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal, a další významné osobnosti.

Do soutěže bylo přihlášeno celkem 820 soutěžních vzorků, soutěžila vína z šesti států, kromě České republiky také vína ze Slovenska, Německa, Itálie, Portugalska a Bosny a Hercegoviny. V soutěži bylo uděleno 19 velkých zlatých medailí, 170 zlatých medailí a 68 stříbrných medailí. Šampionem výstavy je Rulandské šedé, pozdní sběr, ročník 2015 z vinařství České zemědělské univerzity v Praze a získalo cenu prezidenta ČR Miloše Zemana – Prezidentský pohár. Bylo uděleno i dalších 12 hlavních ocenění. Slavnostní předání ocenění a medailí proběhlo v pátek 22. 4. 2016 v Domě kultury. V sobotu probíhaly tradiční doprovodné programy, Víno a pokrm a Víno a zdraví na sále gotického hradu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.