Hejtman Bubeníček a saský prezident Gökelmann jednali o ropovodu, železnici i cyklostezce

08.04.2019 6:29

Mezi Ústeckým krajem a Svobodným státem Sasko se rozvíjí nadstandardní spolupráce a přátelské vztahy korunované pravidelnými setkáními na vrcholné úrovni hejtmana Oldřicha Bubeníčka a ředitele krajského úřadu Milana Zemaníka s prezidentem Zemského ředitelství Sasko Dietrichem Gökelmannem. V letošním roce se v této sestavě setkali poprvé na Novém Městě.

Hejtman Bubeníček a saský prezident Gökelmann jednali o ropovodu, železnici i cyklostezce
Foto: ČT
Popisek: Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček

Společných témat k projednání se vždy najde celá řada. Tentokrát bylo nejzásadnější prodiskutování přípravy na společné zemské cvičení složek integrovaného záchranného systému na obou stranách hranice na ochranu před katastrofami v srpnu 2019 a posun v přípravě výstavby vysokorychlostní trati Praha - Drážďany.

Zájem vzbudila příprava vedení ropovodu a diskuze nad možnými trasami uložení v okolí Litvínova. Saské ředitelství bylo požádáno o vyjádření, ke které z plánovaných variant by se přiklonilo. Pavel Hajšman, vedoucí odboru regionálního rozvoje, představil desetiletou historii výstavby české části mezinárodní cyklostezky Labská stezka, kterou lze označit za jeden z nejúspěšnějších česko-německých projektů. U nás by měla být dokončena v roce 2020.

Současně také probíhají jednání o vedení certifikované turistické trasy Hřebenovka po hřebenech pohraničních hor. Projednala se možnost silničního propojení Lobendavy a Langburkersdorfu, o kterém se hovoří již deset let a stále nedošlo k dohodě všech institucí a měst z české a saské strany. Hejtman Bubeníček připomněl snahu o znovupropojení unikátní horské železniční trati Moldava – Holzhau.

Obě delegace se po společném jednání přesunuly do Oseka na prohlídku cisterciáckého kláštera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.