Hejtman Čunek: Docent Kuběna se zasloužil o rozvoj léčby očních onemocnění

14.11.2017 10:11

Záslužné vyznamenání 1. stupně za mimořádné a výjimečné zásluhy v oblasti oftalmologie předal dnes hejtman Jiří Čunek docentu Karlu Kuběnovi, zakladateli zlínské tradice špičkového očního lékařství. Ocenění 1. stupně za mimořádné a výjimečné zásluhy.

Hejtman Čunek: Docent Kuběna se zasloužil o rozvoj léčby očních onemocnění
Foto: repro youtube regionalnitelevize.cz
Popisek: Jiří Čunek

Docent Karel Kuběna dostal ocenění přesně v den svých 90. narozenin, bylo ve Zlínském kraji zatím uděleno jen dvěma osobnostem: Daně Zátopkové a Miroslavu Zikmundovi. Vyznamenání bylo Karlu Kuběnovi předáno při vyhodnocení ankety Pracovník roku ve zdravotních službách Zlínského kraje.

„Pan docent Kuběna přišel jako primář do Zlína z Olomouce, kde mu z náboženských důvodů nebylo umožněno získat profesuru. Během 70. a 80. let zde z malého očního oddělení okresní nemocnice vybudoval centrum očního lékařství tehdejšího Československa," řekl hejtman Jiří Čunek. „Byla tady dvě špičková pracoviště: zatímco Profesor Rybka se zaměřoval na specializovanou léčbu diabetu, pan docent Kuběna rozvíjel léčbu očních nemocí, které ostatně s diabetem úzce souvisejí," dodal hejtman a ocenil především laskavý a vstřícný přístup ke všem pacientům bez rozdílů, kteří potřebovali pomoci.

V r. 1985 se docent Kuběna zasloužil o výstavbu nového očního pavilonu v dnešní Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně s kapacitou 56 lůžek, vybavenou třemi operačními sály, specializovanými ambulancemi s nejmodernějším přístrojovým vybavením. Byla zde zřízena glaukomová poradna, ortoptické ambulance (pro děti s vadami zraku, především s šilháním a tupozrakostí). A především diabetologická ambulance s novým zakoupeným argonovým laserem, t. č. první na jižní Moravě (sloužil i okolním okresům – Kroměříž, Uherské Hradiště, Vsetín, Hodonín, Kyjov). Asi dva roky dojížděli do Zlína vyšetřovat své pacienty i lékaři z brněnské kliniky. V 80. letech v souvislosti s novými trendy v terapii očních komplikací diabetu byla zahájena operativa sklivce a sítnice.

Docent Karel Kuběna je i ve svých devadesáti letech stále pracovně činný – svým pacientům se věnuje určité hodiny v ordinaci syna – také očního lékaře Tomáše Kuběny.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.