Hejtman Čunek: Po definitivním rozhodnutí ÚOHS budeme připraveni podepsat smlouvu

27.08.2020 21:28

Výstavba nové nemocnice se přiblížila, Zlínský kraj vybral projektanta.

Hejtman Čunek: Po definitivním rozhodnutí ÚOHS budeme připraveni podepsat smlouvu
Foto: Archiv PL
Popisek: Bývalý hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek

Rada Zlínského kraje schválila dodavatele projektové dokumentace na Novou krajskou nemocnici ve Zlíně. Vítězem zakázky je sdružení „Nová nemocnice – Zlín“ za nabídkovou cenu 351 milionů korun bez DPH.

Není Penta jako Penta

Jihlavská projekční firma Penta Projekt, člen vítězného sdružení „Nová nemocnice – Zlín“, vznikla již v roce 1993. Dominantně se specializuje na zdravotnické projekty z architektonické a projekční oblasti. Profesionálové z projekční kanceláře navrhují zdravotnická zařízení s projekty lékařských technologií na klíč. „Portfolio našich realizovaných projektů je bohaté a z aktuálně prezentovaných projektů z prostředí českých nemocnic můžeme uvést například dostavbu IKEMu v Praze, pavilon akutní medicíny v Karlovarské krajské nemocnici nebo pavilon chirurgických oborů v Nemocnici Třebíč,“ uvedl architekt Jaromír Homolka z jihlavské společnosti Penta Projekt.

Anketa

Je špatně, když se lidé smějí zranění prezidenta Zemana?

95%
5%
hlasovalo: 13769 lidí

Někteří lidé si jihlavskou firmu Penta Projekt pletou s pražskou firmou podobného jména Penta Investments. Ta vznikla o 10 let později a podniká v realitách a vlastní či staví nemocnice na Slovensku. Obě firmy však nemají žádnou majetkovou, ani personální spojitost.

Architektonická a projekční kancelář CASUA, další člen vítězného sdružení „Nová nemocnice – Zlín“, byla založena v roce 1991 stavebním inženýrem Alešem Poděbradem a architektem Olegem Hamanem. „Naše kancelář se rozrostla na sedmdesát architektů a stavebních inženýrů a máme za sebou řadu úspěšných projektů a realizací v oblasti urbanismu, územního plánování, bytové a občanské výstavby se zkušenostmi z oblasti BIM projektování, které je moderním způsobem projektování ve formátu 3D,“ sdělil architekt Oleg Haman.

Společnost atelier-r, další člen vítězného sdružení „Nová nemocnice – Zlín“,působí na poli architektury již téměř 20 let. „Náš ateliér v posledních letech realizoval zdravotnické a vědecko-výzkumné novostavby a obdržel hlavní cenu v kategorii novostavba v soutěži Grand Prix architektů za stavbu Vista Optik,“ řekl architekt Miroslav Pospíšil z atelieru-r.

„Společnost smart healthcare solutions, další člen vítězného sdružení „Nová nemocnice – Zlín“,usiluje o změnu filozofie v medicínském programování, plánování, procesním designu zdravotnických zařízení a řízení zdravotní péče v České republice a na Slovensku,“ doplnil jednatel firmy Martin Šamaj, soudní znalec v oboru organizování a řízení zdravotnictví, který 9 let působil ve vedení Fakultní nemocnice Olomouc, šesté největší nemocnice v České republice.

Dvě komise doporučily schválení projektanta

Vítězného dodavatele projektu vybrala odborná hodnotící komise a její závěry byly potvrzeny komisí zřízenou na základě požadavku krajského zastupitelstva.

Přísné finanční sankce vůči projektantovi

Vzhledem k tomu, že se jedná o největší investiční akci Zlínského kraje, příprava veřejné zakázky trvala více jak půl roku. Podmínky pro výběr projektanta byly nastaveny velmi přísně, protože u tak velkého projektu je nezbytné klást důraz hlavně na kvalitu provedení. Váha hodnotících kritérií byla nastavena v poměru 40 % nabídková cena, 30 % lhůty plnění, 20 % zkušenosti hlavního inženýra projektu s podobným typem zakázky a 10 % zkušenosti BIM koordinátora pro modelování staveb v 3D. S projektantem byla uzavřena smlouva, která nemá v ČR obdoby. Zavazuje ho pod sankcí dodržet částku stavby 8 miliard korun. Projektant musí být na své náklady pojištěn na částku 100 milionů korun za škody způsobené vadami projektu, které vyplynou při realizaci stavby. Jestliže někdo ve veřejnosti šíří lživé tvrzení, že stavba bude 2x dražší, projektant by v takovém případě musel podle smlouvy zaplatit Zlínskému kraji smluvní sankci 80 milionů korun!

„U takto významné stavby si nemůžeme dovolit udělat chybu v projekční přípravě a řízení celého projektu,“ řekl hejtman Čunek a dodal: „Rozhodnutí o výběru projektanta jsme učinili z důvodu procesního dokončení veřejné zakázky. Po definitivním rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže tak budeme připraveni podepsat smlouvu.“

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.