Hejtman Franc: Evropských projektů máme dlouhý seznam

21.08.2015 12:58

Oprava Gayerových kasáren v Hradci Králové, nové návštěvnické centrum na Dobrošově, opravy krajských silnic, vybavení do nemocnic. I tyto projekty jsou mezi krajskými návrhy akcí, které by mohly být realizovány v programovém období v letech 2014 – 2020 z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). První výzvy startují už na podzim.

Hejtman Franc: Evropských projektů máme dlouhý seznam
Foto: tan
Popisek: Královéhradecký hejtman Lubomír Franc

Kultura, zdravotnictví, doprava, školství, životní prostředí i sociální oblast. Evropské projekty pro nové programové období se plánují ve všech stěžejních oblastech působnosti kraje. Pro nové období 2014 – 2020 je připravený široký zásobník projektů, ale vzhledem k prozatím neúplným podmínkám jednotlivých výzev se můžou vybrané akce ještě měnit. „Už nyní ale víme, že bychom chtěli získat evropské dotace z nového Integrovaného regionálního operačního programu například na stavební úpravy Gayerových kasáren nebo na úpravu jediné národní kulturní památky ve vlastnictví kraje, a to na vybudování návštěvnického centra a úpravy prohlídkového okruhu na Dobrošově,“ uvedl pro příklad hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

Největší finanční objem z evropských peněz by pak mohl jít do rekonstrukce a modernizace silnic. „Máme také připravený dlouhý seznam vytipovaných silnic, kde se náklady na opravy pohybují okolo tří miliard korun. Většina z nich se týká silnic II. třídy. Opravy silnic III. třídy jsou možné jen v případě, že silnice plní funkci komunikace vyšší třídy. Postupně pracujeme na projektových dokumentacích tak, abychom mohli projekty plynule přihlašovat do jednotlivých výzev. Hlavní podmínkou úspěšnosti bude totiž připravenost akcí,“ doplnil hejtman Franc.

Systém pro podávání žádostí bude funkční od 21. září

Evropské peníze z IROPu budou také důležitým zdrojem pro oblast zdravotnictví. Jejich využití plánují pro nákup nového přístrojového vybavení nejen nemocnice v Náchodě, Trutnově a Jičíně, ale také Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje. „Jedním z velice nadějných projektů krajské záchranky je vybudování výjezdového stanoviště v Temném Dole. To by mělo řešit špatnou dostupnost pro zdravotnickou záchrannou službu v horské oblasti Krkonoš,“ uvedl hejtman Lubomír Franc.

V plánu je samozřejmě velké množství projektů i v dalších oblastech. V té sociální mají evropské peníze pomáhat transformaci a zkvalitňování poskytování sociálních služeb, v oblasti životního prostředí snižování energetických náročností budov, ve školství zase budou rozvíjet a podporovat technické a přírodovědné obory.

Výzvy v některých oblastech z Integrovaného operačního programu budou startovat už na konci září a Královéhradecký kraj nebude s prvními žádostmi otálet. „Systém pro podávání žádostí bude funkční od 21. září a my připravujeme podat první žádosti okamžitě po spuštění. Další žádosti i z ostatních oblastí budou následovat,“ dodal na závěr hejtman Lubomír Franc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…