Hejtman Franc: Jedna nabídka byla vyloučena, nepovažuji to ale za problém

05.09.2016 21:01

Kraj se s dopravci dohodl. Zastavení autobusové dopravy od nového roku nehrozí.

Hejtman Franc: Jedna nabídka byla vyloučena, nepovažuji to ale za problém
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Hejtman Lubomír Franc

Kolaps ve veřejné autobusové dopravě od 1. 1. 2017 v Královéhradeckém kraji nehrozí. Poté, co v minulém týdnu podali všichni oslovení dopravci nabídky v rámci jednacího řízení bez uveřejnění na dočasné zajištění dopravy, krajská rada dnes schválila výsledky této uzavřené zakázky.

Na základě posuzování nabídek, kdy hlavní podmínkou bylo dodržení maximální výše stanovené ceny, bylo radě kraje doporučeno schválit nabídky dvanácti dopravců. Jedna nabídka byla vyloučena, nepovažuji to ale za problém, jedná se totiž o malého dopravce, který zajišťuje pouze jednu autobusovou linku na Jičínsku, což odpovídá méně než jednomu promile z ročního rozsahu dopravního výkonu. Tuto situaci budeme dále řešit dle zákona o veřejných službách v přepravě cestujících,“ řekl hejtman. Podle něj má kraj právo uzavřít smlouvu na této lince přímým zadáním. Nabídku do JŘBU podalo všech třináct současných oslovených dopravců.

Poté, co dnes rada kraje odsouhlasila výsledky jednacího řízení bez uveřejnění, budou dopravci vyzvání k podpisu již schválených smluv. Ty by pak měly být podepsány oběma stranami dle usnesení rady nejpozději do 30. září 2016.

Celková hodnota JŘBU, tedy součet maximálních částek u jednotlivých dopravců byl 466,3 milionu korun na jeden rok. „Takřka všichni dopravci podali nabídku jen o pár korun nižší, než byla stanovená maximální cena. I tak to ale pro kraj neznamená vyšší náklady. Už dnes máme jednu z nejnižších cen dopravního výkonu za jeden kilometr v rámci republiky,“ doplnil náměstek hejtmana pro dopravu Karel Janeček.

Skutečná cena, kterou kraj vybraným dopravcům opravdu z rozpočtu zaplatí, bude vypočtena až po odečtení výnosů z jízdného. Kraj by měl v příštím roce za veřejnou linkovou autobusovou dopravu zaplatit obdobnou částku, jako v letech minulých, tedy asi 300 milionů korun. Částka na příští rok pak bude navýšena o přislíbených 5 až 7 milionů korun, které se kraj chystá uvolnit na růst mezd řidičů.

Přechodné zajištění autobusové dopravy od 1. 1. 2017 – způsob výběru dopravců – JŘBU

Vzhledem ke stavu zadávacího řízení na zajištění veřejné autobusové dopravy na území Královéhradeckého kraje v letech 2017 - 2026, které není doposud skončeno z důvodu probíhajícího správního řízení před Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, reálně hrozí, že by od roku 2017 nebyla zajištěna dopravní obslužnost na území Královéhradeckého kraje.

S ohledem na časovou tíseň a na krajní naléhavost spočívající v nutnosti zajistit dopravní obslužnost pro období od 1. 1. 2017 zvolil kraj cestu JŘBU k uzavření smluv s dopravci, kteří zajistí dopravní obslužnost na území Královéhradeckého kraje pro přechodné období od 1. 1. 2017 až do doby, než bude tato dopravní obslužnost zajištěna dopravci vybranými ve standardním zadávacím řízení.

Tento krok kraje je v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. Podle něj může zadavatel zadat veřejnou zakázku v jednacím řízení bez uveřejnění rovněž tehdy, jestliže veřejnou zakázku je nezbytné zadat v krajně naléhavém případě, který zadavatel svým jednáním nezpůsobil a ani jej nemohl předvídat, a z časových důvodů není možné zadat veřejnou zakázku v jiném druhu zadávacího řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.