Hejtman Franc: Krajský tendr řidiče nediskriminuje a je v souladu se zákonem

15.12.2015 14:52

Královéhradecký kraj má k dispozici usnesení Okresního soudu v Hradci Králové o zamítnutí návrhu na předběžné opatření na zastavení probíhajícího tendru na autobusovou dopravu. Podle něj se žádné diskriminace řidičů nedopouští a zakázka je v souladu se zákonem. Kraj dále čeká na právní posudky, na základě kterých zváží svůj další postup. Jejich výsledky zveřejní v pondělí 21. prosince.

Hejtman Franc: Krajský tendr řidiče nediskriminuje a je v souladu se zákonem
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Hejtman Lubomír Franc

Okresní soud v Hradci Králové už zamítl návrh na vydání předběžného opatření na zastavení krajské zakázky. O to odboráři žádali v rámci žaloby na Královéhradecký kraj s argumentem nepřímé diskriminace řidičů z důvodu věku. „Informaci soudu o zamítnutí vítáme. Potvrzuje se tak správnost našeho postupu,“ uvedl k věci hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

Královéhradecký kraj má nyní k dispozici i odůvodnění soudu. Ten ve svém usnesení potvrzuje soulad zadávací dokumentace se zákony. „Nebylo prokázáno, že by takto zadaná veřejná zakázka působila diskriminaci v odměňování,“ stojí přímo v usnesení okresního soudu. To zároveň jasně uvádí, že v případě krajské zakázky se nejedná o diskriminaci z důvodu věku, což bylo hlavním argumentem žalující strany. Rozhodnutí soudu je prozatím nepravomocné. Žalující strana se proti němu může do 15 dnů od doručení odvolat ke Krajskému soudu v Hradci Králové.

Královéhradecký kraj tedy ve veřejné zakázce pokračuje a nechává si zpracovat právní posudky na další postup. Na včerejším jednání schválila Rada kraje posunutí termínu pro otevírání obálek na 18. ledna 2016, na což má jako zadavatel podle zákona o veřejných zakázkách právo.

„V současné době čekáme na vyhotovení dvou právních posudků. Jednoho, který se týká možnosti zrušení veřejné zakázky a druhého na možné zapojení sociální doložky do současné dokumentace, která by zohledňovala platy řidičů. Na základě těchto posudků se Rada kraje rozhodne, jak budeme zakázku dále směřovat. Výsledky posudků a tyto možnosti, jak dál, zveřejníme v pondělí 21. prosince,“ informoval hejtman Franc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…