Hejtman Grolich: Člověk od stolu něco vymyslí, ale je potřeba to ověřit praxí

21.01.2021 20:41

Chytré hlavy pohromadě: kraj, univerzity i nemocnice chystají očkovací centra spolu.

Hejtman Grolich: Člověk od stolu něco vymyslí, ale je potřeba to ověřit praxí
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Grolich

Rychlost očkování i pohodlí seniorů na prvním místě. Pohyb stovek lidí denně se v očkovacích centrech musí plánovat na vteřiny.

Anketa

Zachrání nás vakcína proti covidu-19?

27%
73%
hlasovalo: 10416 lidí

Jihomoravský kraj má k dispozici čerstvá data o fungování velkokapacitního očkovacího centra na Brněnském výstavišti. Odborníci, kteří proces očkování prvních seniorů ve věkové kategorii 80+ sledovali, rozebrali celý proces „do posledního šroubku“. Přesně na vteřiny zmapovali, jak dlouho trvá nejen samotné očkování, ale i zdánlivě nepodstatné detaily jako chůze seniorů a odkládání oblečení, které ale ve výsledku očkování brzdí. Teď můžou naplánovat provoz očkovacích center v regionech tak, aby se ušetřil čas a zároveň nebylo pro seniory očkování psychicky ani fyzicky náročné. Společně s hejtmanem Janem Grolichem dokonce na dnešním společném workshopu (19. 1. 2021) stavěli odborníci model centra z Lega.

„Působí to možná vtipně, ale moc to pomohlo si očkovací centrum vizuálně představit. Srovnávali jsme modely očkovacích center i z různých krajů a je vidět, že člověk od stolu to sice nějak vymyslí, ale je potřeba to ověřit praxí. Měli jsme tu lidi z provozu na Brněnském výstavišti a jejich přímé zkušenosti byly tím největším přínosem,“ okomentoval výsledky workshopu s odborníky hejtman Jan Grolich.

Hejtman doplnil, že logistika očkování je nesmírně důležitá. Více než polovina ze současně očkovaných seniorů 80+ má totiž zhoršenou mobilitu, takže je pro ně důležité zkrátit vzdálenosti, zajistit aby se mohli v prostoru jednoduše orientovat a snadno poznali jednotlivé profese očkovacího týmu. Řešila se ale taky dostatečná kapacita k parkování u samotných center nebo možnost zřízení dočasných zastávek MHD poblíž.

„Praktickými tipy, nad kterými uvažujeme, jsou například výstupní prohlídka u lékaře ne po jednom, ale po 4 lidech, očkování po skupinkách, kdy se očkovaní během třicetiminutové čekací doby vzájemně kontrolují, ušetří se tak personál,“ doplnil Jan Grolich.

Velkou zátěží je administrativa. S tou nejvíce pomáhají dobrovolníci, kterých ale může být v menších městech nedostatek. Podle účastníků workshopu by řešením mohla být výpomoc skautů nebo studentů. Dobrovolníky by měli koordinovat lidé z Masarykovy univerzity, kteří s tím mají od jara zkušenosti. Vysoké učení technické zase představilo model, který vizuálně vykresluje pohyb lidí v rámci centra a dokáže tak odhalit možné nedostatky v organizaci ještě před tím, než dojde k samotnému očkování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.