Hejtman Hašek: Centrope může být zajímavým územím nejen pro investory z Evropy

09.06.2014 6:42

Delegace Jihomoravského kraje v čele s hejtmanem Michalem Haškem zahájila v pátek 6. června 2014 pracovní návštěvu Bratislavského samosprávného kraje a hlavního města SR Bratislavy.

Hejtman Hašek: Centrope může být zajímavým územím nejen pro investory z Evropy
Foto: Michal Hašek
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

V úvodu návštěvy přijal jihomoravskou delegaci předseda Bratislavského samosprávného kraje Pavol Frešo s dalšími členy vedení kraje. K hlavním tématům jednání patřily aktivity regionu Centrope, přeshraniční spolupráce v oblasti středního školství (mj. společné aktivity středních škol pro tělesně postižené a výměna zkušeností při zvýšení zájmu o studium technických oborů) či podpora vědy, výzkumu a inovací.

„V rámci Centrope jsme pro to, aby byla tato územní organizace zachovaná a to nejen v rámci cestovního ruchu, ale aby se rozšířila i jako základna pro vědu a výzkum a spolupráce vysokých škol,“ řekl předseda Bratislavského samosprávného kraje Pavol Frešo.

Jak představitelé obou regionů naznačili, uvažuje se o spolupráci dvou vinařských škol, které jsou v každém republice unikátní – jde o školy v městech Modra a Valtice. „Jsem přesvědčený, že budoucí spolupráce vinařských škol by mohla být první vlaštovkou rozsáhlé spolupráce mezi školami obou regionů,“ řekl hejtman Hašek, který uvedl, že cesta jihomoravské delegace do Bratislavy navazuje na předcházející sérii cest do slovenských regionů. „Do konce roku se uskuteční společné jednání županů a hejtmanů z krajů při společné česko-slovenské hranici. Chceme jednat o příhraniční spolupráci a čerpání evropských fondů v novém programovém období 2014-2020. Na podzim se v Brně uskuteční jednání politické rady Centrope. Jestliže je současná Evropa Evropou regionů, může být útvar Centrope zajímavým územím nejen pro investory z Evropy, ale i z dalších částí světa,“ zdůraznil Michal Hašek, který připomenul rozvíjející se vztahy Jihomoravského kraje s regiony v Čínské lidové republice a Ruské federaci.

 Další část programu návštěvy tvořilo přijetí předsedou Národní rady Slovenské republiky Pavlem Paškou a dalšími poslanci slovenského parlamentu. Představitelé kraje si rovněž prohlédli cyklomost Svobody Devínska Nová Ves – Schlosshof a položili kytice u Brány svobody na Děvíně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Asociace krajů ČR

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

11:17 Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nakládání BIS s utajovanými informacemi