Hejtman Hašek: Cesty hrdelního práva přiblíží, kudy byli vedeni odsouzenci z tišnovské šatlavy k šibenici

10.06.2016 9:40

Cesta hrdelního práva začne v Tišnově. Hejtman Hašek položil základní kámen k projektu.

Hejtman Hašek: Cesty hrdelního práva přiblíží, kudy byli vedeni odsouzenci z tišnovské šatlavy k šibenici
Foto: red
Popisek: Exhejtman Michal Hašek

Poklepáním základního kamene na tišnovské radnici byl ve čtvrtek 9. června 2016 za účasti hejtmana Michala Haška zahájen projekt Cesty hrdelního práva, který uměleckou formou přiblíží veřejnosti trasu, po níž byli v minulosti vedeni odsouzenci z tišnovské šatlavy umístěné na radnici až k šibenici na Klucanině.

Projekt Cesta hrdelního práva Michal Hašek vysoce ocenil: „Projekt mě velmi oslovil, a to nejen jako hrdého patriota Tišnova a Tišnovska. Přináší do regionu novou atraktivitu z hlediska turismu a cestovního ruchu. Jedná se o něco, čím se může Tišnov chlubit, v Jihomoravském kraji se jedná o poměrně unikátní počin. Navíc zájemce o historii se může přenést v tom přemýšlení do oblasti duchovních věcí. Myslím si, že zastavení inspirovaná hříchy a finále cesty na místě, kde skutečně v minulosti bylo popraviště, to je záležitost, kterou člověk nevyhledává jen proto, že v tu danou chvíli nemá co dělat. Je dobré ocenit lidi, kteří se zasloužili o nález tohoto původního místa. Jedná se totiž o kus tišnovské historie, který ukazuje, jak významným městem Tišnov byl. Hrdelní právo zdaleka neměla všechna města středověku,“ vyzdvihl význam projektu pro cestovní ruch v regionu hejtman.

Michal Hašek také přímo v Tišnově řešil se starostou Jiřím Dospíšilem možnou krajskou podporu tomuto projektu. „Jihomoravský kraj schválí 23. června memorandum o spolupráci právě na tomto projektu. Součástí toho bude i výše finančních prostředků. Bavili jsme se o dvouletém financování  - pro letošní a příští rok by to měla být vždy částka 750 tisíc korun, čili celková výše podpory z rozpočtu Jihomoravského kraje by měla dosáhnout 1,5 milionu korun. Jedná se z mé strany o návrh, rozhodnout o něm musí samozřejmě krajské zastupitelstvo,“ uvedl hejtman Michal Hašek.

Trasu cesty tvoří sedm zastavení zpodobňujících sedm hlavních hříchů. Kamenné výtvory  Milivoje Husáka budou mít přitom z rubové strany ztvárněné ctnosti, která jsou opakem hříchu uvedeného na líci. Podle autora projektu Miloše Sysla bude cesta určena široké veřejnosti, bude mít přesah umělecký, historický, filosofický, edukační, rekreační, turistický a v neposlední řadě bude sloužit k zamyšlení, zastavení nebo jen pro potěchu oka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…