Hejtman Hašek: Čínští partneři vidí v jižní Moravě velký potenciál. Máme hodně společného

29.04.2016 19:40

Víno, spolupráce univerzit, turistika. Krajská delegace navázala v Číně nové kontakty.

Hejtman Hašek: Čínští partneři vidí v jižní Moravě velký potenciál. Máme hodně společného
Foto: red
Popisek: Exhejtman Michal Hašek

Spolupráci se dvěma čínskými provinciemi - největším Guangdongem a nejmenším Hainanem - navázal Jihomoravský kraj v tomto týdnu. Delegace vedená hejtmanem Michalem Haškem získala během návštěvy řadu cenný kontaktů. Zájem je především o moravské víno, spolupráci univerzit, vědecká centra a turistiku.

„Čínští partneři vidí v jižní Moravě velký potenciál. Máme hodně společného. Guangdong je sice největší provincie, má téměř 100 milionů obyvatel, nicméně je lídrem v Čínské lidové republice, stejně jako jižní Morava v České republice. Také velmi investují do vědy, výzkumu a inovací, zajímají se o vinohradnictví, chtějí spolupracovat s univerzitami. Už se jednalo o konkrétních podmínkách zřízení lektorátu českého jazyka,“ uvedl hejtman Michal Hašek po podpisu smlouvy o spolupráci.

Tu podepsal i s guvernérem nejmenší provincie – desetimilionového Hainanu. „Hainan je turistická velmoc, nazývaná někdy čínská Havaj. Ročně ostrov navštíví 50 milionů turistů. Cestovní ruch, ale také rychle rostoucí hitech průmysl, podpora inovací, možnost obchodu s vínem. I v této provincii se pro jižní Moravu otevírají dveře dokořán,“ sdělil Michal Hašek, kterého do čínské lidové republiky doprovázeli také zástupci brněnských univerzit, vědeckých center, Vinařského fondu, Letiště Brno či krajské Hospodářské komory.  Na tamní univerzitě, kterou navštěvuje na 40 tisíc studentů, pak zástupci Masarykovy univerzity, Mendelovy univerzity a Vysokého učení technického podepsali Memorandum o spolupráci s Hainanskou univerzitou.

„Navštívili jsme výrobní prostory, zajímal jsem se o pracovní podmínky čínských dělníků i o zkušenosti českých manažerů se životem a prací v Číně. Jednali jsme se zástupci úřadu pro vědu a technologie. Čínští partneři mají zájem o intenzivní spolupráci s jižní Moravou, o které hovořili jako o mostu do ČR a střední Evropy. Na setkání jsme probrali konkrétní formy a možnosti spolupráce včetně prezentace Jihomoravského inovačního centra a Krajské hospodářské komory JMK,“ popsal hejtman.

V Haikou pak delegace v čele s hejtmanem jednala i s představiteli Hainan Airlines Group. „Tématem byla podpora turistiky a cestovního ruchu, přímé letecké spojení a spolupráce s letištěm Brno-Tuřany, zejména v oblasti leteckého carga,“ doplnil hejtman Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…