Hejtman Hašek: Dlouhodobě bojuji za krajské správy, aby měly na starost údržbu silnic 1. třídy

27.06.2016 8:35

Kdo bude od roku 2017 zajišťovat zimní i běžnou údržbu 440 kilometrů silnic I. třídy na jižní Moravě? Podle krajských zastupitelů by to i nadále měl být Jihomoravský kraj. Na svém zasedání 23. června proto schválili memorandum Ministerstva dopravy ČR a Asociace Krajů ČR, které dává krajům možnost řešit zajištění základní letní a zimní údržby silnic I. třídy i nadále využitím svých příspěvkových organizací, takže v tomto případě Správou a údržbou silnic Jihomoravského kraje.

Hejtman Hašek: Dlouhodobě bojuji za krajské správy, aby měly na starost údržbu silnic 1. třídy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Ministerstvo podle memoranda navrhne a podpoří změnu zákona, která umožní přenést na kraje tyto dílčí činnosti správy silnic I. třídy. Kraje se naopak zavazují, že jsou připraveny zajistit běžnou i zimní údržbu silnic I. třídy na svém území a že s ministerstvem uzavřou veřejnoprávní smlouvu neprodleně poté, co to zákon umožní.

„Naším prvořadým cílem je zajistit bezpečnost a sjízdnost na všech silnicích v Jihomoravském kraji. Motoristy nezajímá, zda se pohybují po silnici, která je státní či krajská. Zejména systém zimní údržby je takový, že postupujeme od hlavních tahů k silnicím s nižší dopravní důležitostí. Vstup dalších subjektů by mohl tuto návaznost narušit,“ uvedl náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro dopravu a majetek Roman Hanák.

Ztráta údržby komunikací I. třídy by měla i ekonomický dopad

Podle Hanáka dokáže navíc kraj v případě zimní kalamity koncentrovat více techniky na zasažená místa. „Aby dokázal postižený úsek zprůjezdnit, může k němu nasměrovat i sypače, které tam standardně nejezdí. To by mohlo být pro soukromý subjekt, zaměřený a kapacitně vybavený pouze na určitý úsek silnice I. třídy, problematické,“ vysvětlil Hanák s tím, že pro kraj by ztráta údržby komunikací I. třídy znamenala i ekonomický dopad. „SÚS JMK se vybavovala s výhledem, že bude údržbu vykonávat. Kromě toho se tomu podřídilo například i rozmístění skladů s posypovým materiálem,“ uzavřel náměstek hejtmana.

„Dlouhodobě bojuji za krajské Správy a údržby silnic, aby i nadále měly na starost zimní i letní údržbu silnic 1. třídy, jsme na to věcně i technicky vybavení a tuto údržbu provozujeme s péčí o krajské silnice," uvedl předseda Asociace krajů České republiky a jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě