Hejtman Hašek: Dnes se uskuteční finální zasedání krizového štábu

27.06.2016 10:42

Třetí den zasahují v Nedvědici na Tišnovsku hasiči, policisté a specializovaná firma. Z rodinného domu odvezli již 10,5 tuny chemických látek s obaly, a to včetně výbušných a radioaktivních.

Hejtman Hašek: Dnes se uskuteční finální zasedání krizového štábu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

"Kromě již dříve zveřejněných chemických látek byly objeveny i výbušné a radioaktivní látky, u obou do půl kilogramu. Dnes byly při prohlídce bytových prostor nalezeny opět radioaktivní látky a také delaborovaný ruční granát, policie jej zkontrolovala a nejedná se o nic nebezpečného," uvedl hejtman Michal Hašek s tím, že majitelka v domě nebyla.

"Je v péči příbuzných, a jakmile celá akce skončí, bude jí rodinný dům předán," sdělil hejtman.

Co se týká nákladů, zatím se pohybují pod jeden milion korun. "Na místě zasahovalo přes 120 příslušníků IZS, především profesionálních hasičů z Tišnova a Rosic, kterým bych chtěl opravdu moc poděkovat, protože šli do nebezpečného terénu. Troufám si říct, že to, co jsme tady našli, byla tikající chemická bomba a je dobře, že se ve vyhlášeném stavu nebezpečí podařilo vše zlikvidovat za pomoci odborné firmy," řekl hejtman Hašek, jenž děkuje nejen hasičům, ale i policii a členům krizového štábu.

Jak doplnil krajský ředitel Hasičského záchranného sboru Jiří Pelikán, hasiči věděli, jak při zásahu postupovat.

"Samozřejmě jsou to lidé, kteří jsou na to připravováni, absolvovali odborné kurzy, mají za sebou odborný výcvik. Jsou to příslušníci, kteří jsou zařazeni v chemicko-technické službě, nebo jsou zařazeni v chemické laboratoři. Nebo jsou to řadoví hasiči, ale kteří jsou pro tento druh zásahu připravováni," uvedl.

"V pondělí se uskuteční finální zasedání krizového štábu, a jakmile budu informován o tom, že jsou likvidační práce hotovy a objekt a okolí jsou vyčištěny, pravděpodobně k zítřejší půlnoci zruším vyhlášený stav nebezpečí. Probírali jsme s kolegy, jestli se něco podobného stalo na jiných místech republiky. S jiným průběhem zřejmě ano. Co je velmi důležité, na základě této nedvědické kauzy vznikne metodika, kterou nabídneme také ostatním krajům cestou Hasičského záchranného sboru. Bude k dispozici celorepublikově. Takovýto stav nebezpečí jsem jako hejtman ještě nezažil. Samozřejmě jsme řešili povodně a sesuvy, ale že si někdo doma uskladní celou Mendělejevovu tabulku, s tím jsme se ještě nesetkali," informoval hejtman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…