Hejtman Hašek: Jako reprezentanti krajů musíme pečlivě sledovat nejen dění v Evropě

26.06.2015 11:49

V kalendáři hejtmanů a diplomatického sboru se pevně zakotvil květnový termín, jako čas pro vzájemné setkání - tradiční setkání hejtmanů s diplomatickým sborem se tento týden uskutečnilo na Štiříně.

Hejtman Hašek: Jako reprezentanti krajů musíme pečlivě sledovat nejen dění v Evropě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

Již počtvrté se na tradičním místě, na Zámku Štiřín, v prostorách Salmova sálu, sešli hejtmani českých a moravských krajů s diplomatickým sborem v ČR. Setkání stejně jako každý rok navazuje na individuální setkávání krajských reprezentací s diplomaty států, které mají zastoupení v České republice. Cílem tohoto setkání je shrnutí celoročních aktivit, které v jednotlivých krajích vedou krajské reprezentace se svými zahraničními partnery. Témata těchto jednání jsou si napříč regiony velmi podobná. Především ekonomická diplomacie, jednání o rozvoji nejen příhraniční spolupráce. Dále pak měrou neméně významnou, jednání o rozvoji turistického ruchu a o nabídkách, které mohou zaujmout návštěvníky ze zahraničí.

Dnešní setkání zahájili společně předseda Asociace krajů České republiky, jihomoravský hejtman Michal Hašek a za diplomatický sbor velvyslanec Rakouska Ferdinand Trauttmensdorff.

Ve svých projevech vzájemně ocenili kompatibilitu a kontinuitu vzájemné spolupráce krajů a diplomatického sboru. Jak připomněl rakouský velvyslanec F. Trauttmansdorff, za dobu jeho působení se v České republice vystřídaly již 4 vlády, na 80 ministrů a nespočet vládních úředníků, zatímco při kontaktech a spolupráci s regiony jsou velmi cenné kontinuální vazby a stabilita. Michal Hašek pak ve svém projevu mimo jiné řekl: „V dnešní době musíme my, jako reprezentanti regionů, pečlivě sledovat dění nejen v Evropě ale mezinárodní vztahy a události obecně. Musíme být připraveni reagovat a vnímat dopady mezinárodních událostí na naše kraje."

Asociace krajů České republiky vhodnou formou rozvíjí plnohodnotné vztahy se svými partnery mimo hranice naší země a snaží se, na regionální úrovni, tyto vztahy efektivně zhodnotit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…