Hejtman Hašek: Je lepší pomoci uprchlíkům přímo na místě, vítám projekt Diecézní charity Brno

23.03.2016 8:25

Hejtman Hašek podpoří projekt Diecézní charity Brno ve věci zdravotnické pomoci uprchlíkům v Řecku

Hejtman Hašek: Je lepší pomoci uprchlíkům přímo na místě, vítám projekt Diecézní charity Brno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Diecézní charita Brno připravila humanitární projekt, v rámci něhož 25 mediků z Masarykovy univerzity Brno vycestuje už během dubna do Řecka, kde pomohou uprchlíkům. Diecézní charita Brno navázala spolupráci s Charitou v Řecku, která provozuje polikliniku v Aténách. Migrantům pomůže 5 skupin mediků pod odborným dohledem.

„Vítám projekt Diecézní charity Brno na poskytnutí zdravotnické pomoci migrantům a navrhnu podporu 300 tisíc Kč také krajské radě a zastupitelstvu. Uprchlická krize má dvě roviny – bezpečnostní a humanitární. Bezpečnost je v našem kraji zajištěná dobře, prověřili jsme si to v ostré akci v roke 2015 i na několika cvičeních. Teď je důležité pomoci těm, kteří to skutečně potřebují přímo v Řecku, kde jsou desetitisíce uprchlíků. Je lepší pomoci jim přímo na místě. Než nechat nechat migrační vlnu se všemi problémy dojít až do České republiky,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Každá skupina by měla vycestovat asi na 14 dní, přičemž Diecézní charita Brno zajistí jejich stravování, dopravu a pojištění.

„Medici budou pracovat pod odborným dohledem místních lékařů. Klinika má odrinace chirurgie a gynekologie a také lékarnu. Uprchlíky ošetřuje zdarma. Kromě toho Charita vypomůže té místní i dodávkou zdravotnických potřeb a léku, zajistí dětské pleny a hygienické potřeby, trvanlivé potraviny, zařízení a přístroje. Navíc ve spolupráci se švýcarskou Charitou zajistí vybavení tzv. Hotspotů, kde jsou uprchlíci dočasně ubytovaní. Opět půjde o léky, potraviny či oblečení,“ doplnil Michal Hašek.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

9:02 Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

Nedávné volby slovenského prezidenta neznamenaly prohru jen pro liberálně progresívního kandidáta Iv…