Hejtman Hašek: K dnešní půlnoci ruším vyhlášený stav nebezpečí

27.06.2016 15:10

Stav nebezpečí v Nedvědici skončí k půlnoci. Chemikálie jsou pryč.

Hejtman Hašek: K dnešní půlnoci ruším vyhlášený stav nebezpečí
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Michal Hašek

Stav nebezpečí, který vyhlásil hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek pro obec Nedvědice na Tišnovsku od čtvrtka 24. června 2016 od 0:00 hodin, skončí k pondělní půlnoci 27. června 2016. Složky integrovaného záchranného systému již z rodinného domu a jeho nejbližšího okolí odvezly všechny nebezpečné látky.

„V pondělí ráno zasedl v Tišnově Krizový štáb Jihomoravského kraje, kde jsem se seznámil s postupem prací. Odvezeno bylo kolem 10,5 tuny chemických látek s obaly, a to včetně látek výbušných a radioaktivních. Zajištěn byl také granát, který, jak se ukázalo, byl delaborovaný. V pondělí odpoledne tak ještě hasiči dokončí poslední práce. Z toho důvodu jsem již podepsal rozhodnutí, kterým k pondělní půlnoci ruším vyhlášený stav nebezpečí,“ řekl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Jak doplnil, majitelka domu, která v neděli ráno opustila obytné prostory, aby je hasiči a chemici mohli prohledat, se již vrátila do svého domu. 

„Na zásahu se podílelo přes 130 lidí. Šlo o zástupce Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje, konkrétně z Tišnova a Rosic, kterých se v Nedvědici vystřídalo 74. Co se týče techniky, k dispozici byla mimo jiné cisterna, nosič kontejneru či chemická laboratoř. Policie měla v terénu 46 lidí, včetně pyrotechniků z Brna a Olomouce. Na místě také pracovala specializovaná firma,“ sdělil hejtman, který hasičům, policistům, ale také členům krizového štábu a stálé pracovní skupiny poděkoval za práci.

Náklady se v současné chvíli vyšplhaly pod jeden milion korun, které uhradí z krizového fondu Jihomoravský kraj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…