Hejtman Hašek: Kraj přispěje čtyřmi miliony korun na vznik parkoviště u blanenské nemocnice

18.05.2016 10:42

Smlouvu o poskytnutí dotace z rozpočtu Jihomoravského kraje ve výši 4 miliony korun na výstavbu parkoviště u Nemocnice Blansko podepsali v úterý 17. května 2016 hejtman Michal Hašek a starosta Blanska Ivo Polák.

Hejtman Hašek: Kraj přispěje čtyřmi miliony korun na vznik parkoviště u blanenské nemocnice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

„Cílem je především zlepšení dostupnosti pro pacienty a občany Blanska a Blanenska. Není to nahodilá věc, protože Jihomoravský kraj už několik let v řadě podporuje blanenskou, ale i boskovickou nemocnici. Zatímco v jiných okresech se nemocnice zřizované okresními úřady staly krajskými nemocnicemi, na Blanensku tomu tak nebylo a není dodnes a obě nemocnice zřizují města. My je však považujeme za součást páteřní sítě krajského zdravotnictví, neboť mají veřejné zřizovatele a máme zájem na co nejužší spolupráci. Do letošního roku včetně se tato spolupráce realizovala právě prostřednictvím každoročního investičního příspěvku," uvedl hejtman Michal Hašek.

Jak dodal, letos jsou to ony čtyři miliony korun do Blanska na parkoviště, v případě Boskovic je to podobná částka týkající se dětského oddělení.

"Do budoucna bych byl rád, aby krajská samospráva s blanenskou i boskovickou nemocnicí uzavřela písemnou smlouvu o spolupráci na dobu pěti let a takovýto pětiletý rámec dal šanci většímu plánování investic, obměn přístrojové techniky, a to za účasti obou měst i finanční participace Jihomoravského kraje. Bude to věcí nové krajské samosprávy, mým zájmem je, aby veřejné zdravotnictví na jižní Moravě fungovalo jako celek," dodal hejtman s tím, že kraj provozuje ze zákona zdravotnickou záchrannou službu a přispívá na pohotovostní službu.

"Novinkou poslední doby je rozmístění automatických defibrilátorů, o které jsem se zajímal při návštěvě hasičské stanice. Pozitivní zprávou pro mne dnes bylo, že hasiči mi zdokladovali, že tyto defibrilátory v okrese Blansko už zachránily dvanáct lidských životů. Já to považuji za jednoznačný důkaz, že kdyby to byl jediný lidský život, tak mělo smysl tyto veřejné peníze z rozpočtu kraje investovat. Jsem rád, že krajské zastupitelstvo schválilo záměr záchranky pořídit dalších čtyřicet kusů automatických defibrilátorů, které budou rozmístěny po území kraje tak, aby ta síť byla co nejhustší a kdokoliv ze složek integrovaného záchranného systému mohl zasáhnout co nejdříve ještě před příjezdem sanitního vozu,“ zdůraznil hejtman Michal Hašek.

Blanenský starosta Ivo Polák uvedl, že v uplynulých třech letech šlo do blanenské nemocnice celkem deset milionů korun z krajského rozpočtu. „Jde o konkrétní pomoc a spolupráci mezi krajem a městem. Dnes podepsaná investice by měla být ukončena koncem října, pomůže odlehčit svízelnou situaci s parkováním v okolí nemocnice,“ uvedl starosta Polák.

Nemocnice Blansko v současné době řeší i nutnou obměnu CT a rentgenu. "Jedná se o aktuální věc, protože došlo k poruše. Navrhnu radě i zastupitelstvu schválení pomoci nemocnici ve výši pěti milionů korun," sdělil hejtman, který připomněl, že kraj podpořil i pořízení magnetické rezonance do Blanska, aby došlo k pokrytí v této severní části kraje.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

11:04 Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

Základní otázka zní, kolik stojí vstupenka do Bílého domu, sídla amerických prezidentů.