Hejtman Hašek: Kraj rozhodl o vzniku firmy na rozvoj leteckého spojení regionu

19.02.2016 14:05

Jihomoravská rozvojová společnost, kde má zatím 50 % Jihomoravský kraj a 50 % Letiště Brno, se bude do budoucna starat o rozvoj leteckého spojení jižní Moravy se zbytkem světa. Na čtvrtečním zasedání zastupitelstva o tom rozhodli krajští zastupitelé.

Hejtman Hašek: Kraj rozhodl o vzniku firmy na rozvoj leteckého spojení regionu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

„Jihomoravský kraj zaznamenal před několika měsíci aktivitu statutárního města Brna, která měla vést ke vzniku společnosti podporující rozvoj nových leteckých linek a propojení jižní Moravy a města Brna se světovými letišti. Bohužel zhruba po třech měsících jsme konstatovali, že Brno nás ani nekontaktovalo jako majitele letiště, nemohli jsme dále čekat. Využili jsme „zaparkované“ společnosti Jihomoravská sportovní, která dříve vznikla se záměrem podpory Velké ceny, což se nakonec vyřešilo prostřednictvím funkčního Spolku,“ uvedl hejtman Michal Hašek s tím, že kraj tato změna nestojí ani korunu, naopak získá z původně vloženého milionu korun zpět půl milionu.

„Po jednání s Letištěm Brno jsme zastupitelstvu předložili návrh a zastupitelstvo jej podpořilo, na vznik společnosti, která bude mít na starost jednání o zvýšení letecké dostupnosti Jihomoravského kraje a města Brna. Je zatím koncipována tak, že veřejný sektor v ní drží 50 % prostřednictvím Jihomoravského kraje, my ovšem nechceme být jediní a já nabídnu možnost vstupu do společnosti jak primátoru Vokřálovi, respektive statutárnímu městu Brnu, tak oslovím zástupce univerzit,“ sdělil hejtman Hašek.

Jak doplnil, Letiště Brno, které je v současné chvíli 50 % spoluvlastníkem, bude oslovovat byznysový sektor, to znamená cestovní kanceláře, hotely a krajskou hospodářskou komoru. Přepokládáme, že finální počet účastníků bude rozhodně vyšší než dva. Dnes je to pouze odstartování. Do budoucna určitě dozná změn, nejde nám o většiny, jde nám o to, aby existovala firma a rozjela se reálně činnost firmy, která bude jednat s leteckými přepravci, s celým segmentem turistiky a cestovního ruchu a bude se snažit navýšit počet přímých leteckých spojení na jižní Moravu,“ řekl hejtman, který doplnil, že letos je v rozpočtu kraje na podporu leteckých linek 30 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…