Hejtman Hašek: Krize v úrodě se dotkne i zaměstnanosti

21.05.2016 14:51

Premiér s hejtmanem se shodli na systémové podpoře vinařů a ovocnářů

Hejtman Hašek: Krize v úrodě se dotkne i zaměstnanosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Shoda na budoucích systémových opatřeních pro vinaře je výsledkem společného jednání premiéra Bohuslava Sobotky, hejtmana Michala Haška, zástupců ministerstva zemědělství, agrární komory, vinařů a vinohradníků v sobotu 21. května 2016 ve Valticích.

Hejtman Michal Hašek zdůraznil, že se s premiérem ohledně situace ve vinařství nesetkávají poprvé. Loni projednávali novelizaci vinařského zákona.

„Dnešek byl o škodách způsobených mrazy. Vyjádřeno finančně, škody na tržbách u vinařů dosahují výše 1,4 miliardy korun. Co se týká ovocnářů, u jednotlivých komodit se liší poškození. U meruněk a broskví bude ztráta až šedesátiprocentní, u třešní padesátiprocentní, stejně u drobného ovoce, višně a švestky zhruba dvacet procent. Odhad škody na tržbách u ovocnářů celkem představuje přibližně 400 milionů korun,“ sdělil hejtman Hašek.

„Pokud jde o technická opatření, nabídli jsme kapacity naší střední vinařské školy ve Valticích. Jsme připraveni je zde odzkoušet, konzultovat s vinaři a vinohradníky  a navrhnout ministerstvu zemědělství speciální dotační program, který by se týkal investic do protimrazové ochrany v rámci programu rozvoje venkova. Jsme na vinařské škole rovněž připraveni odzkoušet nové odrůdy – jak odolnější vůči počasí, tak rezistentní vůči chorobám. Dohodli jsme se s premiérem na podpoře změny podmínek podpory pojištění z PGRLF a bavili jsme se o dokončení zákona o fondu nepojistitelných rizik,“ uvedl hejtman s tím, že chce poděkovat premiérovi za zařazení speciálního bodu o zemědělství na jednání vlády. Protože krize v zemědělství se dotýká také mléka, vepřového a obilovin.

„Krize v úrodě se dotkne i zaměstnanosti. Slyšeli jsme dnes o kumulovaných problémech v oblasti mléka či vepřového. Z úst viceprezidenta agrární komory padla dokonce věta, že se jedná o takovou kumulaci problémů, která je jednou z největších krizí v odvětví od roku 1990,“ řekl hejtman Hašek.

Prezident Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray vítá opatření, která mají být přijata. „Ukázalo se, že i ovocnáři opravdu dostali obrovský zásah do svého podnikání. Má to pak návaznost na zaměstnanost a odvody státu, protože i kdyby udělali vše, co mohou, proti mrazu se nepojistí. Pokud se to spojí s ostatními ranami, které jsme dostali, to znamená embarga, sucha, mrazy, zátěž je tak vysoká, že je zásah státu na místě,“ byl spokojený s výsledky jednání.

Jednání se uskutečnilo  necelý měsíc po mrazech, které v závěru letošního dubna postihly jihomoravské vinaře a způsobily celkové škody na hroznech více než jednu miliardu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice