Hejtman Hašek: Lidé musí mít jistotu, že když budou potřebovat pomoc, tak státní hranice není zábranou

15.06.2015 13:25

Mezinárodní taktické cvičení složek integrovaných záchranných systémů krajů a dobrovolnických týmů - partnerů projektu „Save regions“ - „Sanitka 2015“ se odehrálo ve středu 3. června 2015 ve Vratěníně.

Hejtman Hašek: Lidé musí mít jistotu, že když budou potřebovat pomoc, tak státní hranice není zábranou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

Kromě hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška, který cvičení zahájil, na něj dohlíželi i další představitelé zúčastněných regionů – dolnorakouský hejtman Erwin Pröll, velvyslanec Rakouské republiky v ČR Ferdinand Trauttmansdorff a představitelé Kraje Vysočina a Jihočeského kraje.

Cílem cvičení bylo prověřit koordinaci záchranných a likvidačních prací prováděných složkami Integrovaného záchranného systému (IZS) Jihomoravského kraje, Kraje Vysočina, Jihočeského kraje, záchranného systému Dolního Rakouska a dobrovolnických jednotek při mimořádné události – rozsáhlé dopravní nehodě s velkým počtem zraněných osob.

Cvičení se účastnilo přes 150 příslušníků složek IZS z české i rakouské strany. „Jde o konkrétní příklad spolupráce, kterou zakotvuje v minulých dnech vládou schválená Rámcová smlouva mezi Českou republikou a Rakouskou republikou o přeshraniční spolupráci v oblasti zdravotnické záchranné služby. Cíl cvičení byl jasný – přenést mezivládní dokument do živé praxe. Nacvičovali jsme prakticky součinnost záchranných služeb, hasičů, policistů na simulované dopravní nehodě. Ukazovali jsme, jak funguje společný systém velení, dorozumívání, konkrétní zásahy na místě, rozdělení pacientů, ošetření. Šlo o spolupráci nejen pozemních záchranek, byly zde i letecké záchranné služby z obou stran hranice,“ konstatoval hejtman Michal Hašek. „Lidé u nás na jižní Moravě nebo na rakouské straně hranic musí mít jistotu, že když budou potřebovat pomoc, tak státní hranice nebude zábranou. Česká i rakouská strana bude připravena okamžitě zasáhnout při záchraně lidského života podle principu: kdo je blíž, ten zasahuje, pomoci zachránit lidský život. To, že mluvíme odlišnými jazyky, nesmí být bariérou pro poskytnutí pomoci. Na české straně jak jihomoravská záchranka, tak nemocnice ve Znojmě a Břeclavi prošly jazykovými kurzy pro lékaře a zdravotnický personál,“ uvedl hejtman Hašek.

Dolnorakouský hejtman Erwin Pröll vyzdvihl skutečnost, že ve spolupráci Dolního Rakouska a Jihomoravského kraje hrála otázka bezpečnosti obyvatel vždy hlavní roli. „Jsem přesvědčen, že cvičení přispěje k tomu, že si ani nevšimneme, že nějaká hranice existuje. Jde o to, abychom se v kritických situacích poznali a dokázali sladit rozdíl,“ řekl hejtman Pröll.

Námětem cvičení byla vážná dopravní nehoda dvou dodávkových aut z Česka a Rakouska v blízkosti mezinárodního přechodu státní hranice mezi oběma zeměmi s větší skupinou cyklistů na organizované projížďce českého a rakouského „Cycling Club“. Nahraná nehoda simulovala jak úmrtí, tak řadu vážných zranění a zablokování silnice v obou směrech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.