Hejtman Hašek: Logistické centrum v Hodoníně se může stát pojistkou energetické bezpečnosti

10.06.2015 14:35

Se záměrem výstavby Multimodálního Logistického centra (MLC) ve středu 10. června 2015 seznámili hejtmana Michala Haška představitelé společností DOE Europe SE.

Hejtman Hašek: Logistické centrum v Hodoníně se může stát pojistkou energetické bezpečnosti
Foto: red
Popisek: Exhejtman Michal Hašek

„Jedná se o projekt, který znamená velké mezinárodní překladiště.  Půjde o kontejnerovou lodní dopravu, jež by se dostala od česko-slovenské hranice z Dunaje až k Hodonínu. Jde o nový záměr, se kterým se kraj musí seznámit, a to ve všech širších souvislostech. Musíme ho posoudit i z hlediska připravovaných Zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje. Záměr svým záběrem přesahuje hranice Jihomoravského kraje. Oslovíme také hejtmany dalších krajů v České republice i na Slovensku. Jednat budeme také s oběma vládami, tedy českou i slovenskou, protože se jedná o strategickou záležitost s vazbou nejen na dopravní systémy, ale také na turistiku a cestovní ruch. Podle záměru tvůrců může být do budoucna i jednou z pojistek energetické bezpečnosti, například dodávkami zkapalněného plynu,“ uvedl hejtman Hašek.

Jednání se účastnil také radní Jiří Janda a starostka Hodonína Milana Grauová.  Společnost DOE Europe SE navrhuje umístit předmětné logistické centrum na katastrálním území Hodonína, konkrétně v lokalitě Nesyt v plochách přiléhajících ke stávajícímu korytu přepouštěcího kanálu mezi řekami Morava a Kyjovka. Zásadním předpokladem pro realizaci MLC Hodonín musí být zlepšení dopravního systému města s cílem minimalizovat dopravní zatížení města. K dosažení tohoto cíle musí dojít mimo jiné ke kapacitnímu napojení MLC Hodonín na stávající železniční tratě, k urychlení vybudování plánovaného obchvatu Hodonína a v neposlední řadě k vybudování návazné vodní cesty z Hodonína k Dunaji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…