Hejtman Hašek: Peněz pro potřebné není nikdy dost

20.07.2015 7:32

Více než 768 milionů korun pro poskytovatele sociálních služeb v Jihomoravském kraji. Z toho 697 milionů prostřednictvím dotace pro kraj od ministerstva práce a sociálních věcí a 71 milionů z rozpočtu Jihomoravského kraje na víceleté financování. Dalších 10 milionů z krajského rozpočtu jde ještě v roce 2015 na individuální projekty. A díky iniciativě Asociace krajů České republiky si poskytovatelé na jihu Moravy rozdělí dalších přibližně 70 milionů od státu.

Hejtman Hašek: Peněz pro potřebné není nikdy dost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

„V letošním roce jsme podpořili na 500 sociálních služeb v celém Jihomoravském kraji. Jsme si ale vědomi toho, že peněz pro potřebné není nikdy dost. Jsem proto velmi rád, že vláda vyslyšela požadavek Asociace krajů České republiky a uvolnila dalších 720 milionů. Pro kraj to znamená přibližně 70 milionů, které rozdělíme. Navíc k tomu ještě dodáme vytvořenou rezervu, celkově tedy půjde asi o 90 milionů korun,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje a předseda Asociace krajů České republiky Michal Hašek. Kraj nyní musí počkat na rozhodnutí ministerstva, jaké budou podmínky rozdělení.

Peníze jdou přitom hlavně neziskovým organizacím a pobytovým zařízením, a to například na osobní asistenci, sociální rehabilitaci, na činnost poraden, chráněné bydlení atd.

"V této oblasti je také potřeba zohlednit skutečnost, že v minulých letech došlo k nárůstu nákladů, a to z důvodu změn daňového zatížení, nárůstu cen energií, navýšení platových tarifů apod. Navíc v roce 2015 dochází k výpadku finančních prostředků z individuálních projektů krajů na služby sociální prevence, které byly hrazeny z fondů Evropské unie. Všechny tyto výdaje tak musí sanovat samotní poskytovatelé, kraje i obce, ale částečně i klienti sociálních služeb,“ doplnil Michal Hašek.

Hejtman Hašek ve čtvrtek 16. července 2015 zavítal na kontrolní den výstavby nového domova pro seniory v Újezdě u Brna, který se stane dalším významným poskytovatelem sociálních služeb v kraji. „Domov nabídne 20 míst seniorům a 80 míst lidem, kteří využívají služeb domova se zvláštním režimem. Celkové náklady projektu jsou 175 milionů korun a otevřením domova vznikne také 73 nových pracovních míst,“ prozradil hejtman Hašek.

Jak doplnil, od roku 2011 se zvýšila kapacita pobytových sociálních služeb v příspěvkových organizacích Jihomoravského kraje o 140 míst a vzniklo 99 nových pracovních míst. „V roce 2011 jsme otevřeli přístavbu v Domově pro seniory v Zastávce, v roce 2012 v Senior centru Blansko a v roce 2013 v Centru služeb pro seniory v Kyjově,“ uvedl s tím, že Jihomoravský kraj letos požádal o dotaci na ministerstvu práce a sociálních věcí na výstavbu Domova pro seniory Miroslav. Předpokládané náklady jsou 129 milionů korun, přičemž podíl ministerstva je 94 milionů a podíl kraje 35 milionů. Vzniklo by tak 50 nových míst pro seniory.

Jihomoravský kraj v současné době zřizuje celkem 28 příspěvkových organizací v oblasti sociálních služeb, jejichž kapacita je 3 118 míst a pracuje v nich 2 256 zaměstnanců. Kraj těmto organizacím ze svého rozpočtu významnou měrou také přispívá na provoz. Pro rok 2015 se předpokládá vyplacení příspěvku na provoz ve výši necelých 125 milionů korun.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…