Hejtman Hašek: Tragédie ve Vrběticích rozhýbala i snahy o vyřešení tohoto bezpečnostního problému

02.07.2015 19:00

Pět set hektarů lesa v Bořím lese u Břeclavi stále čeká na zbavení munice. Ta tam leží již od konce druhé světové války, kdy německou továrnu vyhodila do povětří sovětská armáda. Desítky tisíc kusů munice se tak rozletěly do širokého okolí a jsou stále nebezpečné.

Hejtman Hašek: Tragédie ve Vrběticích rozhýbala i snahy o vyřešení tohoto bezpečnostního problému
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek se zúčastnil ve čtvrtek informační schůzky na hájence na Polesí Valtice, kde se sešli ředitel pyrotechnické služby, krajští ředitelé Policie ČR, Hasičského záchranného sboru ČR, Lesů ČR a další pracovníci dotčených složek, včetně zástupců krajského úřadu a města Břeclavi.

„Loňská tragédie ve Vrběticích rozhýbala i letité snahy kraje a města směrem k vládě na vyřešení tohoto bezpečnostního problému. Vláda vyčlenila na řešení 50 milionů korun a po prázdninách by měly být vysoutěženy práce v první úseku Bořího lesa,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Munici bude sbírat smluvní partner Lesů ČR

Jak doplnil, vznikne také společený tým dotčených složek, který bude koordinovat veškeré práce. „Munici bude sbírat smluvní partner Lesů ČR, k likvidaci bude ale předávána Policii ČR, konkrétně pyrotechnické službě. Některá munice se bude ničit přímo na místě, zbytek se odveze na jiné místo republiky,“ sdělil hejtman Hašek, který také žádá veřejnost, aby v době pyrotechnického průzkumu do lesů nestupovala do lesa.

Podle dostupných policejních zpráv zemřelo v Břeclavi nejméně 5 lidí, kteří si munici domů odnesli a poté ji rozebírali. Poslední vážný těžký úraz se stal na podzim roku 2012, kdy jeden z granátů vybuchl kousek od centra města. V garáži s ním manipuloval Břeclavan, který skončil v nemocnici s velmi vážnými zraněními.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice