Hejtman Hašek: V patnáctileté historii krajů je letošek prvním rokem, kdy vláda přispěla na opravy krajských silnic

30.07.2015 7:31

Ostrov u Macochy má novou silnici. Kraj se pustil i do oprav dalšího úseku.

Hejtman Hašek: V patnáctileté historii krajů je letošek prvním rokem, kdy vláda přispěla na opravy krajských silnic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

Pět set dvacet metrů dlouhý úsek silnice v Ostrově u Macochy je v novém. Silnice, která byla v havarijním stavu, si vyžádala výměnu všech konstrukčních vrstev včetně rekonstrukce odvodnění vozovky a položek inženýrských sítí. To vše za 8 692 tisíc  korun bez DPH.

„Jde o první hotovou silniční stavbu placenou z 350 milionů, které letos poslala na jižní Moravu vláda na opravy krajských silnic. Věřím, že podobnou dohodu, jakou jsme našli pro rok 2015, nalezneme i pro roky budoucí bez ohledu na to, jak dopadnou krajské volby. Důvod je jasný, až osmdesát procent dopravních výkonů v republice je na silnicích nižších tříd. Navíc bezprostřední okolí dálnic a zpoplatněných silnic mají tendenci objíždět zejména těžká nákladní auta po paralelních krajských silnicích,“ uvedl hejtman Michal Hašek při slavnostním otevření prvního úseku silnice ve středu 29. července.

Jak uvedl, řešení je několik, od zavedení mýta na krajských silnicích, což je ale nepravděpodobné, přes vysokorychlostní dynamické vážení přímo na vozovce až po zákazové značky na takzvanou tranzitní kamionovou dopravu. „A značky jako hejtman na jižní Moravě i jako předseda Asociace krajů podporuji,“ nastínil hejtman možnosti.

Oprava v Ostrově u Macochy začala v březnu a skončila v červnu letošního roku. V současné době už pokračují opravy na dalším úseku v městysu, který měří téměř 400 metrů. Práce mají být hotovy do konce října a kraj zaplatí 6 775 tisíc korun bez DPH. Městys navíc díky Regionálnímu operačnímu programu opravil okolí silnice, vybudoval chodníky a upravil náměstíčko.

„V patnáctileté historii krajů je letošek prvním rokem, kdy vláda po dohodě s Asociací krajů přispěla na opravy krajských silnic, celorepublikově částkou zhruba 4,5 miliardy korun. Na jižní Moravu směřovalo bezmála 350 milionů korun a naším úkolem je investovat tyto prostředky do krajských silnic do konce kalendářního roku. Nejsou to jediné peníze, které kraj investuje, naopak většinou ostatních peněz dodá kraj ze svého rozpočtu nebo čerpáme z evropských fondů. Celkově letos na jižní Moravě investujeme do silnic 1,8 miliardy korun. Bude to několik desítek opravených silnic i mosty,“ zhodnotil letošní opravy hejtman Michal Hašek s tím, že za 350 milionů má kraj v plánu opravit 45 kilometrů silnic a 13 mostů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích