Hejtman Hašek: Vláda musí rychle rozhodnout o letecké záchranné službě

09.03.2016 22:00

Bezpečnostní rada kraje, která se ve středu 9. března 2016 sešla v Brně ve standardním termínu v budově Zdravotnické záchranné služby JMK, probírala velmi rozsáhlou agendu. Kromě výročních zpráv o činnosti základních složek Integrovaného záchranného systému za minulý rok se zabývala také aktuálními tématy - v první řadě řešila momentální situaci ve výběrovém řízení na leteckou záchrannou službu.

Hejtman Hašek: Vláda musí rychle rozhodnout o letecké záchranné službě
Foto: red
Popisek: Exhejtman Michal Hašek

„Jde o věc, která trápí nejenom vládu, ale i všechny kraje, trápí také Bezpečnostní radu Jihomoravského kraje. Byl jsem dnes pověřen, abych se obrátil na předsedu vlády se žádostí, a také jsem to ještě v průběhu rady telefonicky učinil, aby Vláda ČR co nejdříve – tedy dnes nebo na schůzi příští týden, kde bude společné jednání vlády a hejtmanů – vyhlásila výběrové řízení na leteckou záchrannou službu. Požadujeme, aby letecká záchranná služba byla od 1. ledna 2017 na jižní Moravě poskytována ve stejném rozsahu a kvalitě, jako je tomu dosud. Respektujeme pravomoc vlády rozhodovat o této věci, budeme respektovat i to, když vláda rozhodne, že po nějakém přechodném období to bude třeba stát, kdo bude zajišťovat leteckou záchrannou službu. Ale v takovém případě budeme po vládě požadovat všechny náklady na investice a finanční prostředky, které budou muset být na úrovni Jihomoravského kraje vloženy do případných úprav systémů, investic do zdravotnických zařízení, vybavení, techniky, komunikace a dalších věcí. Čili respektujeme kompetenci státu o tom rozhodnout, ale pakliže stát rozhodne o nás bez nás, tak budeme požadovat kompletní náklady tak, aby byly hrazeny ze státního rozpočtu, a také, aby to rozhodnutí nebylo okamžité. V této chvíli není Policie ČR ani Armáda ČR připravena od 1. ledna 2017 plnohodnotně zajistit výkon letecký záchranné služby v teritoriu Jihomoravského kraje. Obracím se tedy na premiéra se žádostí, aby v této věci rozhodla vláda rychle a přitom dbala toho, aby byla zajištěna kvalitní péče o občany Jihomoravského kraje a případné pacienty letecké záchranné služby,“ uvedl hejtman Michal Hašek. Jak dodal, má v této věci stejné stanovisko jako ostatní hejtmani. Společně ho pak příští týden budou tlumočit na jednání Vlády ČR s Radou Asociace krajů ČR.

„Bereme to jako absolutně vážnou věc. Byli bychom rádi, aby nedošlo k nějakému problému z hlediska termínu vyhlášení výběrového řízení. Lidově řečeno: aby se to stihlo. Není prostě možné přerušit činnost letecké záchranné služby ani na jeden den, ani na jednu hodinu, ani na jednu minutu. A je odpovědností vlády, aby od 1. ledna 2017 byla letecká záchranná služba na teritoriu Jihomoravského kraje zajištěna,“ uvedl hejtman Hašek.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…