Hejtman Hašek: Vyzýváme ministerstvo ke splnění úkolu. Stále nevypsalo titul na sanaci svahu

10.02.2016 20:10

Rada Jihomoravského kraje vyjadřuje nespokojenost s přístupem Ministerstva životního prostředí České republiky k dořešení následků sesuvů svahů na jižní Moravě v roce 2014. Rada Jihomoravského kraje považuje za nepřijatelné, aby od 24. listopadu 2014 nebyl do dnešního dne splněn úkol uložený Vládou České republiky, tedy vyhlásit příslušný dotační titul pro postižené obce, zejména dolní Věstonice. Rada Jihomoravského kraje pověřuje hejtmana Michala Haška a radního pro životní prostředí Igora Chlupa, aby seznámili se situací předsedu vlády a požádali ho o sjednání nápravy.

Hejtman Hašek: Vyzýváme ministerstvo ke splnění úkolu. Stále nevypsalo titul na sanaci svahu
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Michal Hašek

Takové přijala Rada Jihomoravského kraje usnesení na svém výjezdní jednání v Hustopečích ve středu 10. února 2016.

„Jedná se o nesplnění usnesení  vlády pro ministerstvo životní prostředí o vypsání speciálního dotačního programu na sanaci svahů zde na jižní Moravě po sesuvech půdy na podzim 2014. Vláda České republiky tehdy zareagovala velmi rychle, 20. listopadu 2014 přijala materiál Strategie obnovy části území Jihomoravského kraje a dala konkrétní úkoly usnesením vlády dvěma ministerstvům – pro místní rozvoj a životního prostředí,“ uvedl hejtman Michal Hašek.

„Zatímco ministerstvo pro místní rozvoj už 3. prosince 2014 vyhlásilo příslušný dotační program, s lítostí konstatuji, že ministr Brabec a ministerstvo životního prostředí nesplnili do dnešního dne úkol z usnesení vlády a nebyl vyhlášen dotační program na sanaci svahů. Velmi se to dotýká především obce Dolní Věstonice, která nemohla vyřešit sanaci svahu, který se sesul. Je to nepříjemná situace i pro kraj, protože po části území vede částečně krajská silnice, která má zabezpečovat právě spojení k Novomlýnským nádržím. Je jednou ze vstupních bran na Pálavu, je to věc, která není lhostejná krajské samosprávě,“ doplnil hejtman s tím, že Jihomoravský kraj poskytl potřebnou techniku, odbornou pomoc i mimořádnou finanční pomoc prostřednictvím zastupitelstva.

„Naše možnosti jsou vyčerpány, takže dnes jsme sáhli ke krajnímu prostředku, a to je apel na předsedu vlády. Byl jsem pověřen společně s radním pro životní prostředí Igorem Chlupem, abychom se obrátili na premiéra a požádali o sjednání nápravy,“ řekl hejtman Hašek, který doufá, že už skončí „pingpong“ mezi ministerstvem životního prostředí a ministerstvem financí.

„Dolní Věstonice i Jihomoravský kraj měly vrchovatou trpělivost, ale už se konzultuje příliš dlouho. My potřebujeme, aby ten svah byl zasanován, aby na tu silnici mohla doprava včetně IDS a aby v letních měsících, až znovu začne sezóna, bylo to území přístupné a bylo v pořádku,“ sdělil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…