Hejtman Hašek: Zdraví pro nás není zboží

28.08.2016 22:00

Možnost zobrazit vnitřní orgány lidského těla při nulové radiační zátěži, to je hlavní devíza magnetické rezonance. Dosud za ní pacienti z jihu Moravy museli jezdit buď do Brna, Znojma či jiných krajů. Dnes v neděli 28. srpna 2016 byla v Nemocnici Kyjov slavnostně otevřena za účasti premiéra Bohuslava Sobotky a hejtmana Michala Haška. Během zkušebního provozu už magnetickou rezonanci od poloviny července využilo v kyjovské nemocnici 286 pacientů.

Hejtman Hašek: Zdraví pro nás není zboží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Premiér Bohuslav Sobotka  ocenil, že Nemocnice Kyjov dlouhodobě poskytuje kvalitní zdravotní péči. Připomenul navýšení platů od prvního ledna a poděkoval Jihomoravskému kraji, že se snaží udržet všechny své krajské nemocnice.

Hejtman Michal Hašek ocenil práci a úsilí desítek lidí, kteří se podíleli na tom, že se magnetická rezonance otevírá. “Pro nás dlouhodobě není zdraví zboží. Od roku 2009 bylo zde  v okrese Hodonín jen do kyjovské a hodonínské nemocnice investováno 250 milionů korun. Jak řekl pan premiér, nejde teď jenom o investice do betonu a přístrojů, prioritou pro nás musí být lidé. Kyjovská nemocnice je největším zaměstnavatelem v okrese Hodonín. Chci nemocnici popřát i pro příští roky z pohledu zřizovatele otevřenou a štědrou ruku. Je připravena velká rekonstrukce zdejšího gynekologicko-porodnického a dětského traktu, která jen ve stavebních nákladech bude představovat v etapách částku až 370 milionů korun, dalších 150 milionů bude investováno do přístrojového vybavení. Jižní Morava, okres Hodonín, Kyjov si to zaslouží,“ řekl hejtman Michal Hašek.

Hejtman připomenul také jednání se zdravotními pojišťovnami a připravované memorandum. "Vítám, že ministerstvo zdravotnictví připravilo návrh memoranda o spolupráci s Asociací krajů ČR a do konce měsíce září bychom jej měli podepsat. Znamenat bude zajištění reálného provedení rozhodnuti vlády o desetiprocentním navýšení tarifů směrem do zdravotnictví. Na jižní Moravě jsou nemocnice stále příspěvkovými organizacemi a já udělám vše pro to, aby tak fungovaly i po volbách. Nechceme privatizaci ani pronájmy nemocnic," sdělil hejtman s tím, že je nutné také investovat do lidí.

Náměstek hejtmana Marek Šlapal zdůraznil, že jde o největší přístrojovou investici v dějinách nemocnice. Radní Antonín Tesařík ocenil spolupráci obou nemocnic  v regionu – kyjovské a hodonínské. „Jsem rád, že v obou došlo k výrazné modernizaci přístrojové techniky,“ řekl radní Tesařík.

Pracoviště magnetické rezonance je situováno na místě bývalého kožního oddělení, poblíž chirurgie a urgentního příjmu. Úprava pavilonu pro potřeby magnetické rezonance vyšla na 10,6 milionu korun, téměř polovinu (5 milionů) pokryla dotace z Jihomoravského kraje. Zřizovatel nemocnice se finančně spolupodílel i na nákupu samotného přístroje. Ten stál 32,2 milionu korun skoro dvě třetiny (22 milionů) zaplatil kraj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.