Hejtman Hašek: Ztrácíme soběstačnost, vláda by se měla zabývat situací v zemědělství

17.05.2016 10:13

Hejtman zavítal na Znojemsko. Zajímal se o příspěvkové organizace i problémy zemědělců.

Hejtman Hašek: Ztrácíme soběstačnost, vláda by se měla zabývat situací v zemědělství
Foto: red
Popisek: Exhejtman Michal Hašek

Návštěvou Domova pro seniory v Jevišovicích zahájil hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek v pondělí 16. května 2016 pracovní výjezd na Znojemsko.

„Je to jedno z klíčových zařízení sociální péče zřizovaných Jihomoravským krajem na Znojemsku. Setkal jsem se s klienty, zaměstnanci i vedením a seznámil jsem se s aktuálními investičními potřebami krajského zařízení. Tamní domov se nachází v areálu bývalého zámku a z toho samozřejmě vyplývají potřeby na jeho údržbu a rekonstrukce. Jednal jsem dnes s ředitele Pavlem Chloupkem o investici na letošní rok, kterou je oprava části fasády. V příštím roce by navázala druhá etapa a také oprava střechy. Do budoucna ředitel také plánuje půdní nástavbu na jednom z nových objektů tak, aby zařízení mohlo nabídnout novou službu. Šlo by o stacionář, ne tedy ústavní pobyt, ale nárazový pobyt klientů.  Náklady na opravu jsou v řádu jednotek milionů korun, ta letošní za zhruba devět milionů korun,  v příštím roce mezi sedmi a osmi miliony korun. Jde o odhady, které zpřesní příslušné investiční záměry a výběrová řízení," sdělil hejtman.

Jak dodal, poděkoval v domově  všem za práci, kterou pro klienty odvádějí. Je to totiž poslání. Stejně jako práce s dětmi, kterou ocenil v Dětském centru ve Znojmě. Tam se hejtman seznámil s novými prostorami a prošel si zařízení včetně rehabilitačního oddělení, které je pro tamní desítky dětí klíčové.

Hejtman se seznámil i s pokračující výstavbou nového výjezdového stanoviště zdravotnické záchranné služby. "Byl jsem překvapen, že po necelých dvou měsících od poklepání základního kamene stavba roste opravdu raketovým tempem. Denně se zde v práci vystřídá až padesát dělníků. Stavba běží podle plánu a je reálný předpoklad, že v srpnu letošního roku bude hotova.  S tím místem souvisí ještě jeden dnešní bod mé pracovní návštěvy Znojemska, a tím byl podpis smlouvy s Hasičským záchranným sborem České republiky. Jihomoravský kraj schválil poskytnutí dotace ve výši 1,6 milionu korun na novou mycí linku. Ta by měla být instalována právě v policejním areálu v Pražské ulici v návaznosti na to, že tam budou hasiči, záchranka i policie. Předpokládám, že po výběrovém řízení tato linka bude zakoupena a instalována v nejbližších měsících,“ řekl hejtman Hašek.

Po návštěvě firmy Nevoga, která zaměstnává přes 200 lidí a plánuje další rozvoj, zavítal hejtman do střední zemědělské školy.

"Krajskou střední zemědělskou školu jsem doporučil ministrovi zemědělství jako krajské centrum excelence v zemědělských oborech. Prohlédl jsem si jednu ze školních vinic a diskutoval s vedením o plánech na rozvoj školy, o zkušenostech se získáváním žáků na zemědělské obory, o spolupráci s Agrární komorou ČR a zemědělskými firmami ze Znojemska. Jako jihomoravský hejtman přikladám zemědělskému vzdělávání velký význam, čeká nás masivní obměna pracovníků v zemědělství," netajil se hejtman obavami, aby bylo v budoucnu dost pracovníků.

„Je logické, že výjezd hejtmana a předsedy Rady Vinařského fondu na Znojemsko znamená také jednání s vinaři o škodách, které tady způsobily mrazíky v předchozích týdnech. Znojemsko patří k nejpostiženějším oblastem. Jsou tady místa, kde je až 80 procent produkce zničeno. Škody v jednotlivých vinařstvích na hroznech se dají počítat možná až v desítkách milionů korun jenom v této části jižní Moravy. Dnes jsme jednali o požadavcích, které budou vzneseny směrem k vládě. Tady je novinkou, že o tomto víkendu se na jižní Moravě uskuteční jednání předsedy vlády, ministra zemědělství, mě jako hejtmana a také zástupců  vinařů a agrární komory. K vinařům se přidají ještě ovocnáři. Já přijdu s podnětem, aby se vláda zabývala celkovou situací v zemědělství, protože všechny indikace, které mám od agrární komory, jsou takové, že v letošním roce se tady nakumulovaly negativní jevy. Nejde jenom o ovocnáře nebo vinaře, jde o obrovský propad výkupních cen mléka. Brutálním způsobem klesá produkce vepřového, ztrácíme soběstačnost. Z těchto a dalších důvodů budou chtít zemědělci speciální jednání vlády právě o situaci v agropotravinářském komplexu a já budu dávat návrh panu premiérovi, aby se takováto speciální schůze vlády uskutečnila například na jižní Moravě v příštích týdnech,“ uvedl hejtman Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…