Hejtman Hašek seznámil prezidenta s projektem vinařského centra

27.01.2016 19:28

Prezident zakončil návštěvu kraje na Břeclavsku. Ocenil policisty.

Hejtman Hašek seznámil prezidenta s projektem vinařského centra
Foto: David Daniel
Popisek: Prezident Miloš Zeman a hejtman Michal Hašek

Návštěva vinařské školy ve Valticích, setkání se zástupci složek integrovaného záchranného systému, návštěva státní hranice a setkání s obyvateli i politiky z Mikulova. Závěrečný třetí den své návštěvy strávil prezident Miloš Zeman v doprovodu jihomoravského hejtmana Michala Haška na Břeclavsku.

"Dnešek věnoval pan prezident Valticím, kde jsme navštívili Střední vinařskou školu, a diskutovali také s vinařskou obcí. Seznámili jsme pana prezidenta s aktuálním stavem nové legislativy i projektem nového vinařského centra. Je to investice, kterou v letošním roce provede Jihomoravský kraj, na jejím konci by mělo být nové zázemí pro vinaře," uvedl hejtman Hašek.

Ten spolu s prezidentem republiky následně na Oddělení cizinecké policie ve Valticích ocenil desítku policistů. "Jsme na jižní Moravě, místě, které bylo ze všech krajů  v loňském roce nejvíce zkoušeno migrací. Na jedné straně jsme rekapitulovali a poděkovali českým policistům za to, že na naší státní hranici platilo české i evropské právo. V loňském roce se posunula schengenská hranice z řeckého a italského pobřeží na perón břeclavského nádraží a na jednotlivé hraniční přechody na jižní Moravě a případně v jižních Čechách. Bylo mi ctí dnes za účasti pana prezidenta ve Valticích osobně vyznamenat deset policistů cizinecké policie za jejich práci v loňském roce. Prezident se seznámil se situací přímo na státní hranici. Navštívili jsme státní hranici zde v Mikulově, pan prezident měl možnost prohlédnout si techniku, která je k dispozici, a mluvit s policisty ve výkonu služby o tom, jak aktuálně vypadají všechna opatření. Jednali jsme se zástupci bezpečnostních složek také o přípravách na možnou migrační vlnu. Musíme být připraveni na všechny eventuality. Zde platí obzvláště – kdo je připraven, není překvapen," zhodnotil hejtman.

"Mimo jiné jsem ocenil i policistku, která v loňském roce na perónu břeclavského nádraží z důvodu rychlosti, účelnosti a efektivity psala prověřovaným běžencům čísla fixem na ruku. Následovala vlna rozhořčených projevů,“ řekl hejtman, který připomněl, že  kvůli přehlednosti ale pak podobným způsobem postupovaly i jiné země.

Prezident republiky následně  zavítal do Mikulova, kde debatoval s politiky a následně i občany města. V Mikulově také svoji třídenní návštěvu zakončil.

"Letošní návštěva zahrnovala několik oblastí. První z nich byla jednání se samosprávami. Pan prezident navštívil vedle krajského zastupitelstva, kde se seznámil s aktuální přípravou Zásad územního rozvoje kraje,  také další radnice – v Tišnově, Slavkově u Brna, Újezdu u Brna a v Mikulově, na všech těchto místech se setkal také s občany. Jsem velmi rád, že během prvního dne vyšel čas na pracovní večeři s lidmi,  kteří brali večeři s prezidentem jako poděkování za svoji práci. Byli to olympionici, váleční i novodobí veteráni. Pan prezident se sešel také s dobrovolnými hasiči a vysoce ocenil jejich roli v integrovaném záchranném systému," uvedl Michal Hašek.

Druhý den  návštěvy věnoval prezident Slavkovu u Brna  a také Újezdu u Brna. Na každém místě se pan prezident zajímal o stav a obnovu památek, zejména těch drobných, a možností,  jak pomoci jejich záchraně a opravám také z krajského rozpočtu.

"Standardem každé návštěvy je setkání s poslanci, senátory, podnikateli a firmami. Zvlášť bych vyzvedl firmu LIKO-S ve Slavkově u Brna, rodinnou firmu baťovského typu, kde se zaměstnancům říká spolupracovníci a kde se zaměstnanci opravdu podílejí na zisku. Podstatnou součástí  návštěvy byla setkání s občany. Chci poděkovat za přátelskou atmosféru všem, kdo se jich zúčastnili,“ řekl prezident Miloš Zeman.

Prezident zejména ocenil vybudování Domova pro seniory s propracovaným poskytováním hospicové péče v Újezdu u Brna, který navštívil v úterý. „Byl vybudován za neuvěřitelně krátkou dobu, stál 170 milionů korun. Vím, jak se těžko peníze vydávají, o to víc si vážím toho, že se podařilo tento domov pro sto klientů vybudovat. Máme se starat o děti, staré a nemocné lidi. Trochu jsme ale zapomněli na paliativní péči, která nás už vede k nutné smrti, ale zabraňuje nenutné  bolesti,“ řekl prezident republiky, který hejtmanovi Michalu Haškovi poděkoval za tento největší investorský počin kraje v uplynulém roce.

"Závěr návštěvy představovala v Mikulově debata na různá témata. Opět zmíním dálniční spojení Brno – Vídeň. Zítra bude krajské zastupitelstvo jednat o Zásadách územního rozvoje Jihomoravského kraje a bude hlasovat o takzvaných variantách řešení tohoto dálničního spojení. Věřím, že po zítřejším úspěšném rozhodnutí krajské samosprávy už půjdeme do finále a krajské zastupitelstvo ještě do voleb vydá nové zásady územního rozvoje," doplnil k závěrečnému dnu hlavy státu na jihu Moravy Michal Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…