Hejtman Havel: Obce a jejich zvelebování podporujeme pravidelně

28.10.2016 9:17

Karlovarský kraj je každoročně významným pomocníkem a přispěvatelem pro většinu menších obcí v regionu. Jen v rámci Programu obnovy venkova letos rozdělil 74 obcím a městům s méně než dvěma tisíci obyvateli celkem 10, 8 milionu korun. A to na obnovu a údržbu svých budov, škol, sportovišť, autobusových zastávek, na veřejnou zeleň nebo výstavbu chodníků.

Hejtman Havel: Obce a jejich zvelebování podporujeme pravidelně
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Karlovarského kraje JUDr. Martin Havel (ČSSD)

„Například Horní Blatná s pomocí dotace od kraje opravila střechu základní a mateřské školy, Přebuz a Milíkov mohly zrekonstruovat veřejné osvětlení, Jindřichovice vyspravily část hřbitovní zdi. V Dolních Nivách šly peníze na víceúčelové hřiště pro sport a rekreaci, v Potůčkách na další část lanového parku pro děti, v Křižovatce zase krajský příspěvek využili k obnově veřejného prostranství,“ vyjmenoval hejtman Martin Havel některé podpořené projekty.

Mnichov a Valeč patří mezi obce, které uspěly se svými žádostmi o dotaci na opravu komunikací. „Obce a jejich zvelebování podporujeme pravidelně. Je zřejmé, že je náš program užitečný a smysluplný, když v něm se žádostmi uspělo 74 z celkového počtu 109 obcí do dvou tisíc obyvatel,“ popsal Martin Havel.  

Krajský Program obnovy venkova je určen právě pro obce do 2000 obyvatel. Získat mohou od kraje až polovinu nákladů na své projekty. Stropem je ale dotace 170 tisíc korun, platí pro nejmenší vesnice do 500 obyvatel. Větší obce mohou dosáhnout maximálně na sumu 100 tisíc korun. Dalšími pěti miliony ročně dotuje Karlovarský kraj mzdy manažerů mikroregionů, kteří pro malé obce zajišťují servis a pomáhají jim se získáváním finančních příspěvků z jiných zdrojů.
 

Kraj pomáhá obcím finančně i s výstavbou či opravami vodovodů a kanalizací. Na šest vodohospodářských akcí přispěl letos částkou 10,8 milionu korun. Z této částky například Těšovice získaly 1,1 milionu na splaškovou kanalizaci. Tuřany obdržely 1,4 milionu na vybudování vodovodu v části Návrší, akce by měla být hotova v polovině listopadu. Odbor životního prostředí Karlovarského kraje nyní s vedením obce Tuřany řeší možnou dotaci na další rozšíření vodovodního řadu i v příštím roce.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.