Hejtman Havel: Poplašné zprávy o pokutách z EU poškozují Karlovarský kraj

19.03.2015 6:27

Reakce hejtmana Karlovarského kraje Martina Havla na nepravdivé a zavádějící informace v článku Lidových novin (13. 3. 2015, Na Karlovy Vary se valí pokuty z EU, autor Blahoslav Hruška).

Hejtman Havel: Poplašné zprávy o pokutách z EU poškozují Karlovarský kraj
Foto: ČT 24
Popisek: Hejtman Karlovarského kraje JUDr. Martin Havel

S úžasem jsem si přečetl článek redaktora Blahoslava Hrušky v dnešních Lidových novinách „Na Karlovy Vary se valí pokuty z EU“. Autor doslova na jednu hromadu shrnul jakési částky, které mají být pokutami z EU určenými Karlovarskému kraji, a tyto zavádějící informace bez skrupulí předložil čtenářům. Proto bych rád jako hejtman Karlovarského kraje uvedl nepravdivé údaje na pravou míru.

Podle informací v textu bude muset kraj zaplatit půlmiliardovou sankci za chyby v čerpání evropských dotací. Pravda je taková, že díky fatálnímu selhání kontrolního mechanismu v celém systému řízení finančních toků z EU na úrovni státu, se dnes všechny regiony v ČR potýkají s problémem sankcí. V případě Karlovarského kraje jde však o podstatně jiné částky. Na pokutách bylo dosud uhrazeno nebo byly kráceny dotace v celkové výši 112 milionů korun. V současnosti ale v řadě případů projektů běží správní žaloby a odvolání, proto se nejedná o finální částku.

Dále dostal Karlovarský kraj a jeho organizace platební výměry ve výši 26 milionů korun. Jde mimo jiné o projekty z let 2005 – 2007, kdy byl ve vedení kraje hejtman ODS.  Ve všech případech se samozřejmě kraj okamžitě odvolal. Aktuálně před námi stojí hrozba, že by mohly přijít sankce ve výši 297 milionů korun, ale jde skutečně o nejčernější odhad vývoje. Jakmile jsme měli informaci o možném kontrolním zjištění, které by mohlo vést k finanční sankci, obratem jsme podávali námitky, v případě zahájených daňových řízení jsme předložili důkazy a potřebné doklady. Počítáme tedy s razantním snížením částky.

V textu se zmiňuje hrozící sankce za rekonstrukci Becherovy vily. Tento projekt šetřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a závěr šetření je – bez pochybení! Ovšem co kontrolní orgán, to názor. Podle autora článku je prý nejvyšší sankce vyměřena na Centrum technického vzdělávání Ostrov – 355 milionů korun. Jde o chybný údaj, po prominutí podle oficiálních sazebníků půjde o sankci ve výši 88 milionů korun, což je podstatně odlišná suma. A i proti té se budeme bránit podáním odvolání, případně správní žalobou.

Sankce, jak autor píše, nebude řešit jen nově vzniklá koalice ve vedení Karlovarského kraje. Bráníme se dlouhodobě a všemi prostředky, tak jako ostatní kraje. Znovu zdůrazňuji, selhala kontrola na úrovni centrálního systému čerpání evropských dotací, proto se teď žadatelé o dotace potýkají s problémy, které nemusely nastat. Za všechny jeden příklad: u projektů rekonstrukcí silnic jeden a tentýž orgán provedl několikrát po sobě kontrolu bez nálezu pochybení, při poslední kontrole náhle vyvstal problém ve věcech, které už kontrolovány opakovaně byly, kontroloři neshledali chyby.

Díky projektům, na něž se podařilo získat evropské dotace, vyrostly v kraji nové školy, zrekonstruovaly se silnice, vznikla moderní sportoviště. Sice se s oblibou objevují fascinující částky smyšlených pokut, ale faktem zůstává, že Karlovarský kraj zrealizoval v uplynulém období projekty za více než 3, 5 miliardy korun.

JUDr. Martin Havel, hejtman Karlovarského kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-karlovarsky.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…