Hejtman Jiří Štěpán vystoupí na Evropském summitu regionů a měst

15.03.2019 5:35

Rumunská Bukurešť je 14. a 15. března dějištěm Evropského summitu regionů a měst. Královéhradecký kraj zde reprezentuje hejtman Jiří Štěpán, který vystoupí coby prezentující v jedné z debat o tom, co očekávají mladí regionální lídři od Evropské unie.

Hejtman Jiří Štěpán vystoupí na Evropském summitu regionů a měst
Foto: kr-kralovehradecky.cz
Popisek: Jiří Štěpán

V sídle rumunského parlamentu se dnes a zítra sejdou volení představitelé místních a regionálních orgánů zemí Evropské unie. Diskutovat budou o nadcházejících výzvách EU, ale i o tom, co pro jednotlivé regiony toto evropské společenství znamená.

„Evropskou unii vnímám jako obrovskou příležitost právě pro regiony. Není to jen spolupráce států, je to především také spolupráce jednotlivých krajů a obcí a jejich snaha o vzájemnou propojenost. Například na základě česko-polské spolupráce velmi intenzivně spolupracuje Královéhradecký kraj s polským Dolnoslezským vojvodstvím a stejně tak jednotlivé obce na obou stranách hranice. I díky tomu se vrací život do česko-polského příhraničí. Daří se nám realizovat například opravy silnic v Bystřických a Orlických horách, projekty na vybudování rozhleden, ale i mostu v Neratově či nákupy hasičské techniky,“ uvedl hejtman Jiří Štěpán, který Královéhradecký kraj v pátek 15. března představí dalším čelným představitelům evropských regionů.

Summitu se účastní například Karl-Heinz Lambertz, předseda Evropského výboru regionů, Michel Bernier, hlavní vyjednavač Evropské unie ve věcech brexitu nebo předseda Bratislavského samosprávného kraje Juraj Droba. Seznam všech zúčastněných mluvčích naleznete ZDE.

„Je důležité, aby Evropská unie umožnila rozvoj všech regionů a měst, které budou mít snahu čerpat peníze z jejích fondů. Měla by nastavit snazší a jednodušší podmínky pro žadatele, kteří se špatně orientují v často nečitelných byrokratických kruzích. Zároveň je nutné, aby Evropská unie jednodušším jazykem představovala to, co se pro lidi udělalo, nejen velké projekty, ale i věci v nejmenších obcích,“ doplnil hejtman Štěpán.

Evropský výbor regionů pořádá každé dva roky Evropský summit regionů a měst. Na summitu se setkávají volení představitelé místních a regionálních orgánů a diskutují o největších výzvách, před nimiž EU stojí. Naposledy se summit konal v roce 2016 v Bratislavě. Letošní osmý ročník hostí Rumunsko, které v lednu převzalo předsednictví EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.