Hejtman Kuba: Škála názorů, které mezi námi zaznívají, jsou zatím dost pestré

12.02.2021 22:35

Hejtmani se sešli s vládou, aby zjistili, jak bojovat s pandemií bez nouzového stavu. Situaci musíme vyřešit během víkendu, shodli se.

Hejtman Kuba: Škála názorů, které mezi námi zaznívají, jsou zatím dost pestré
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Kuba

Jak řešit pandemii bez kompetencí, které měli hejtmani k dispozici díky nouzovému stavu. To bylo hlavním důvodem jejich videokonferenčního setkání s vládou, které se uskutečnilo v pátek 12. února. Hejtmany zajímalo, jak nově zajistit krizové školy pro zaměstnance kritické infrastruktury, pomoc vojáků ve zdravotnictví či kompenzace živnostníkům.  Dozvěděli se mimo jiné, že už dnes je v devíti regionech funkční kapacita ARO+JIP za hranou vyčerpání a prudký nárůst epidemie by mohl do tří až šesti týdnů znamenat navýšení potřeby péče o dalších 40 procent. Situaci je proto potřeba urychleně vyřešit dříve, než dojde k nekontrolovanému rozvolňování a prudkému nárůstu počtu nakažených.

„Musíme se společně rozhodnout, zda požádat vládu o nové vyhlášení nouzového stavu, nebo ve svých krajích vyhlásit stav nebezpečí,“ vysvětlil předseda Asociace krajů Martin Kuba s tím, že kraje jinak nemají potřebné nástroje k převozů pacientů do nemocnic v jiných krajích a potřebují mít možnost využít armádu a bezpečnostní složky na pomoc vyčerpaným zdravotníkům. Upozornil také, že nouzový stav není viníkem vládních opatření, která lidem mnohdy nedávala smysl. Nouzový stav je jen legislativní rámec, který pomáhá krajům lépe fungovat během pandemie. Nepodmiňuje uzavření škol, restaurací a dalších oblastí života, které jsou ze strany občanů a podnikatelů vnímány jako problematické.

„Další jednání s hejtmany je proto naplánováno hned na zítřek, abychom se dohodli, jak celou situaci co nejlépe vyřešit. Není to jen otázka na hejtmany, důležitá bude i role krajských hygienických stanic. Rozhodně si nemyslím, že jednání s vládou jsou na mrtvém bodě," dodal Kuba.

Nouzový stav skončí v noci v neděli na pondělí. Vláda usilovala o jeho prodloužení, ale nenašla mezi poslanci dostatečnou podporu. Někteří hejtmani dnes avizovali, že by preferovali pokračování nouzového stavu. „Škála názorů, které mezi námi zaznívají, jsou zatím dost pestré,“ potvrdil předseda asociace. Dodal, že kraje nemohou nařizovat restrikce, které vydává vláda ve stavu nouze. Rád by však od pondělí přivítal nastavení jasných protiepidemických pravidel.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.