Hejtman Kuba: Zdaleka ne všechna opatření jsou vázána na nouzový stav a budou platit i nadále

13.02.2021 14:58

Výzva vládě a opozici jménem předsedy Asociace krajů ČR ke společnému jednání o dalším postupu při řešení pandemie v ČR.

Hejtman Kuba: Zdaleka ne všechna opatření jsou vázána na nouzový stav a budou platit i nadále
Foto: repro Facebook
Popisek: Lídr kandidátky ODS v krajských volbách v Jihočeském kraji Martin Kuba

Po konzultaci s ostatními hejtmany vyzývám představitele vlády a opozičních stran, které mají největší zastoupení v Asociaci krajů ČR ke společnému jednání o dalším postupu při řešení pandemie v ČR.

Anketa

Jste pro návrat dětí do škol za podmínek, které určila vláda?

77%
23%
hlasovalo: 5861 lidí

Situace, která vznikla nedohodou vlády a opozice v poslanecké sněmovně staví hejtmany do role, kdy máme být těmi, kteří během 48 hodin rozhodnou, jestli je, nebo není třeba nouzový stav. Jako hejtmani jsme na odpovědnost připraveni, ale toto je systémově nesprávné řešení, zvlášť ve chvíli, kdy řešíme pandemii, která není ničím nová a trvá řadu měsíců.

Při pohledu na dlouhodobý vývoj pandemie a složitou situaci v jednotlivých krajích vyzýváme proto ke společnému jednání. Jsme přesvědčeni, že právě tohle jsou chvíle, kdy je nutné v zájmu fungování společnosti v otázce ochrany lidských životů najít širokou politickou shodu. Lidé musí vědět, jak a proč budou opatření dál fungovat a jaká dávají smysl. Jako hejtmani, kteří žijeme ve svých krajích, odmítáme, abychom zase za pár dní měnili pravidla podle toho, zda dojde, nebo nedojde ke shodě v parlamentu a nebo zda tento postup obstojí, nebo neobstojí před ústavním soudem.

Diskuze a předložená opatření Ministerstva zdravotnictví, která nám představil ministr Blatný a která chce od pondělí uplatňovat, mimochodem ukazují, že zdaleka ne všechna opatření jsou vázána na trvání nouzového stavu a budou platit i nadále. To je také to, co většina hejtmanů dlouhodobě říká. Že nouzový stav je pouze právním rámcem a zdaleka neurčuje to, zda musí, nebo nemusí být zavřené malé obchody a provozovny. Především díky nešťastné komunikaci opatření ve veřejném prostoru se nouzový stav bohužel stal politickým symbolem boje proti pandemii, ale fakticky to tak není a už dávno bylo možné řešit to novou pandemickou legislativou, která by dokázala účinně bojovat s pandemií a nezasahovat přitom někdy nesmyslně do svobod a práv občanů.

Vyzýváme proto, abychom si sedli společně ke stolu a našli společná řešení, která budou dobrá, dlouhodobě udržitelná a provedou ČR touto pandemií. V tomto smyslu se jako hejtmani připojujeme k názoru prezidenta republiky, že taková politická jednání jsou nutná a žádáme pana premiéra a předsedy našich opozičních stan, aby si s námi sedli k jednomu stolu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie