Hejtman Netolický: Krajům byl příjem z daní narovnán. Teď jsou na řadě obce

02.05.2016 17:16

V kulturním domě v Českých Heřmanicích se dnes odpoledne uskutečnil seminář z cyklu Starostovský informační servis, který uspořádalo Krajské shromáždění Sdružení místních samospráv České republiky (SMS ČR). Hostem setkání byl také hejtman kraje Martin Netolický. Mezi diskutovaná témata patřil například zákon o zemědělském půdním fondu, dostupnost poštovních služeb v obcích nebo změna zákona o rozpočtovém určení daní.

Hejtman Netolický: Krajům byl příjem z daní narovnán. Teď jsou na řadě obce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

„Znovu jsem informoval přítomné starosty o aktuálním stavu zákonodárné iniciativy Pardubického kraje týkající se změny rozpočtového určení daní pro obce. Žádný dotační titul totiž nedokáže plně nahradit vlastní příjmy obcí. Navýšení prostředků na jejich rozvoj vnímám jako prostředky na rozvoj celého našeho kraje, jelikož obce jsou jeho základním stavebním kamenem,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který také zmínil, že k se k iniciativě Pardubického kraje koncem dubna připojil usnesením svého zastupitelstva také Olomoucký kraj.

„Musíme se snažit bojovat za to, aby byl příjem z daní narovnán na úroveň před rokem 2012. Pro státní rozpočet by navýšení neznamenalo přílišnou zátěž, ale obcím by se velmi usnadnilo jejich fungování,“ sdělil hejtman Netolický. Ten také připomněl, že se na svém dnešním jednání zákonodárnou iniciativou Pardubického kraje zabývala také vláda České republiky.

O návrhu se však na základě výzvy tajemníka Sdružení místních samospráv ČR Tomáše Chmely hlasovalo mezi přítomnými poslanci z Pardubického kraje již dnes. „V orientačním hlasování byli všichni přítomní poslanci pro návrh legislativní iniciativy našeho kraje. Velmi vítám, že je na navýšení peněz pro obce shoda napříč politickým spektrem. Jen doufám, že zákonodárcům zůstane tento názor i pro hlasování na půdě parlamentu,“ uvedl k hlasování hejtman Martin Netolický.

Mezi další témata v diskuzi patřila problematika plánovaného utlumování provozu některých poboček České pošty v obcích, ale také o problematika zákona o zemědělském půdním fondu a poplatcích za vyjmutí pozemků z jednotlivých tříd ochrany. Starostové se seznámili také s novelami některých zákonů. Konkrétně pak s novelou zákona o komunikacích nebo novelou zákona o odpadech. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…