Hejtman Netolický: Lidem v okolí Květné bude zajištěno maximální bezpečí

27.12.2014 17:20

Bezpečnostní rada státu projednávala na svém pondělním zasedání mimo jiné také požadavky Pardubického kraje týkající se znovuobnovení muničního skladu v Květné na Svitavsku.

Hejtman Netolický: Lidem v okolí Květné bude zajištěno maximální bezpečí
Foto: kancelář hejtmana M. Netolického
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Rada uložila ministrům obrany a vnitra projednat jednotlivé podmínky schválené Bezpečnostní radou kraje a jejich následné plnění s hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým, který byl jednání osobně přítomen. Rada také nařídila ministerstvu vnitra kontrolu krizových a havarijní plánů dalších muničních skladů, ve kterých se může nacházet munice v soukromém vlastnictví.

„Navržená opatření byla vnímána jako velmi konstruktivní a opodstatněná. Předpokládám, že všem našim podmínkám bude vyhověno a lidem v okolí Květné bude zajištěno maximální bezpečí,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Co se týká dalších muničních skladů, zadal jsem k prověření sklady na území našeho kraje, kde se pravděpodobně nachází munice v soukromém vlastnictví. Nepředpokládám však žádné porušení zákonů, ale chceme mít jistotu, že nedojde k podobné události jako ve Vrběticích. Majitele munice budeme dotazovat, jaká munice a v jakém množství je v těchto skladech uložena, jprotože informovanost je pro nás od samého začátku základem, “ dodal Martin Netolický.

Bezpečnostní rada Pardubického kraje schválila na svém jednání 9. prosince usnesení, které obsahovalo několik základních podmínek znovuobnovení skladu v Květné. Kraj a obce požadují například bezpečnost a neporušenost ukládané munice, která by měla být uskladněna pod kontrolou Policie České republiky nebo armády. Těm by jako jediným bylo dovoleno s ní manipulovat. Dále je požadováno zřízení stále jednotky požární ochrany přímo v blízkosti muničního skladu. Velmi důležité je také získání dostatečných informací o harmonogramu přesunu munice a celkové informování obyvatel v okolí skladu v Květné. „Je nezbytné seznámit veřejnost i zástupce obcí s harmonogramem případného přesunu. Chceme vědět, v jakém množství a kdy bude co do Květné převáženo, naskladňováno a vyskladňováno,“ uvedl již dříve hejtman Martin Netolický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.