Hejtman Netolický: Máme šanci získat přes 900 milionů z Evropy. Další peníze jsou ve hře

09.05.2021 8:39

Zkontrolovat počítače, zálohovat data, prověřit internetové spojení, nařídit přesný čas a doufat, že v rámci zlomků vteřin budou všechny projekty úspěšně zaregistrovány.

Hejtman Netolický: Máme šanci získat přes 900 milionů z Evropy. Další peníze jsou ve hře
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

 Tak by se dal ve stručnosti popsat boj o osm miliard z programu REACT EU do oblasti zdravotnictví. Ten ve včerejší klikací soutěži svedly kraje, státní, městské, ale i soukromé nemocnice, které podaly žádosti celkem za 19 miliard korun. Podle aktuálních informací by měl být Pardubický kraj úspěšný se všemi svými hlavními projekty. Získat by tak jen v této části programu mohl přes 900 milionů korun.

Anketa

Jste Čech, nebo Evropan?

96%
2%
hlasovalo: 23108 lidí

„Na klikací soutěž jsme se připravovali velmi pečlivě, protože bylo jasné, že konkurence bude obrovská a půjde o zlomky vteřin, což se potvrdilo. Kraje, státní nemocnice, města ale i soukromé subjekty podaly žádosti za 19 miliard korun. Alokace však byla v tuto chvíli osm miliard s tím, že se předpokládá navýšení o 20 procent v průběhu podzimních měsíců,“ řekl k soutěži o prostředky do zdravotnictví z programu REACT EU hejtman Martin Netolický. „Podle dnes dopoledne zveřejněného seznamu se ukazuje, že máme velkou šanci uspět se všemi našimi hlavními projekty v oblasti zdravotnictví, tedy včetně centrálních příjmů v Pardubicích a Ústí nad Orlicí. Pokud budou žádosti splňovat všechny potřebné náležitosti, tak by to pro náš kraj mohlo znamenat přes 900 milionů korun jen v rámci zdravotnických projektů pro naše nemocnice akutní lůžkové péče. To je v době ekonomické krize velká pomoc pro krajský rozpočet,“ řekl hejtman.

Radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr vyjádřil názor, že tento způsob podávání žádostí není příliš šťastný. „Způsob soutěže, kde je pořadí závislé více na technických možnostech a rychlosti kliknutí, než na uvážení kvalit a potřebnosti jednotlivých záměrů, neshledávám za optimální a správný. Naší snahou však bylo připravit projekty po všech stránkách tedy obsahově i technicky a ukazuje se, že se to vyplatilo,“ řekl radní Valtr.

Kromě projektů do nemocnic byly včera uplatněny také investice do oblasti IZS, konkrétně pro Zdravotnickou záchrannou službu Pardubického kraje. „Pro každý kraj je prozatím vyčleněno 80 milionů korun tak zvaně natvrdo. Některé kraje podaly v této oblasti žádostí více a rychleji, avšak nadlimitně, a tak se po korekci seznamu projektů a předpokládaném navýšení alokace o dalších 20 procent pravděpodobně dostane také na naše priority v přednemocniční zdravotnické péči, mezi které patří stavba základen ve Vysokém Mýtě, Seči či Moravské Třebové,“ řekl krajský radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr.

Příští týden bude kraj obdobným způsobem bojovat o projekty pro své organizace v následné a rehabilitační péči. „Máme připravené žádosti na stavbu Nemocnice následné péče v Moravské Třebové, rekonstrukci pavilonu S v OLÚ Jevíčko či investici do Albertina Žamberk. V této výzvě bude ve hře dalších přibližně půl miliardy korun,“ doplnil hejtman Netolický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …