Hejtman Netolický: Ministr financí Babiš slíbil vrátit 3,5 miliardy korun krajům

07.04.2014 13:38

Poslední jednání krajů s ministry Sobotkovy vlády dávají krajům naději. Vláda snad konečně přestala české regiony brát jako své konkurenty a začala s nimi jednat jako s partnery.

Hejtman Netolický: Ministr financí Babiš slíbil vrátit 3,5 miliardy korun krajům
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD)

Za mých sedmnáct měsíců ve funkci jsem zažil už tři premiéry a ministry financí. Zatímco do loňského června nebyla vstřícnost vůči požadavkům hejtmanů vůbec žádná, světlo naděje se objevilo s nástupem úřednické vlády. Jejím problémem byla přechodnost a omezený mandát daný tím, že nikdy nezískala důvěru sněmovny. Stávající ministři jsou však při jednáních mnohem věcnější a méně političtí, nežli tomu bylo v době premiéra Nečase. Radikální obrat v přístupu ke krajům lze spatřit při jednáních o úloze regionů v čerpání evropských peněz, ale také při jednáních s ministry školství či zdravotnictví.

V pátek bylo hlavním bodem programu Asociace krajů ČR setkání s ministrem financí Andrejem Babišem na téma rozpočtového určení daní pro kraje. Při posledních změnách sazby daně z přidané hodnoty totiž stát snížil procento z celkového výnosu této daně určeného pro kraje z původních 8,92 procenta až na současných 7,86 procenta. Co tato banální úprava pro kraje znamenala? Celkové každoroční snížení daňových příjmů krajů o 3,5 miliardy korun, což jenom pro náš kraj znamená mínus 200 milionů korun. Jsou to prostředky, které by byly určeny na spolufinancování evropských projektů a výlučně investiční politiku. Bohužel návrh tehdejšího ministra Kalouska byl parlamentem schválen. Naštěstí nyní chtějí Andrej Babiš i předseda vlády Bohuslav Sobotka debatu s kraji na dané téma vést.

Kraje usilují pouze o návrat k jednotnému podílu na sdílených daních ve výši 8,92 procenta, tedy k situaci roku 2011. Je to logický a především oprávněný požadavek. Zdá se, že bychom mohli poměrně brzy uspět a novela zákona č. 243/2000 Sb. by mohla být účinná k 1. lednu 2015. Jsem přesvědčený, že kraje dobře a efektivně hospodaří. Zaslouží si proto, aby jim stát peníze nebral.

Martin Netolický
hejtman Pardubického kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…