Hejtman Netolický: Nastavíme účinnější systém pomoci občanům v polském příhraničí

23.11.2017 13:19

Memorandum o porozumění mezi Pardubickým krajem i Českou republikou – Hasičským záchranným sborem Pardubického kraje, na straně jedné a Dolnoslezským vojvodou i Dolnoslezským Krajským velitelem Státní požární ochrany ve Vratislavi, na straně druhé podepsali včera zástupci obou stran v polském lázeňském městě Kudowa Zdroj.

Hejtman Netolický: Nastavíme účinnější systém pomoci občanům v polském příhraničí
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Krátké zamyšlení hejtmana Netolického.

Memorandum upravuje spolupráci a stanovuje pravidla pro vyžadování přeshraniční pomoci v případě katastrof, živelních pohrom a jiných mimořádných událostí a vytváří formální platformu pro spolupráci, zajištění připravenosti a řešení mimořádných událostí v příhraničních oblastech Pardubického kraje a Dolnoslezského vojvodství.

„Bude tak nastaven systém pro účinnější pomoc občanům Pardubického kraje, žijícím v příhraničních oblastech s Dolnoslezským vojvodstvím,“ říká hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Ta spolupráce už funguje řadu let, ale může se prohloubit a těším se, že se nyní třeba budeme setkávat i na společných cvičeních.“

Memorandum přispěje k zefektivnění vzájemné informovanosti o hrozících mimořádných událostech a umožní rovněž rozvíjet spolupráci v rámci projektů financovaných z prostředků Evropské unie. „Už nyní probíhá denní informační spojení s Wroclaví a připravujeme společný záchranný plán, který bychom mohli podepsat do poloviny příštího roku,“ uvedl Miroslav Kvasnička, ředitel HZS Pardubického kraje.

Předložené Memorandum vychází ze společného jednání hejtmanů Olomouckého, Královéhradeckého, Libereckého a Pardubického kraje s Dolnoslezským vojvodou a představiteli uvedených hasičských záchranných sborů krajů a Krajského velitelství požární ochrany ve Vratislavi, které se uskutečnilo dne 18. dubna 2013 v Náchodě.

K Memorandu připojili své podpisy hejtman Pardubického kraje, ředitel Krajského úřadu Pardubického kraje a za Českou republiku – Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje, krajský ředitel na straně jedné a Dolnoslezský vojvoda a Dolnoslezský Krajský velitel Státní požární ochrany ve Vratislavi na straně druhé.

I v Polsku je rozvoj turistiky podmíněn rozvojem potřebné infrastruktury

V rámci návštěvy se hejtman Martin Netolický sešel i se starostou města Kudowa Zdroj Piotrem Maziarzem. „Hovořili jsme o zkušenostech s rozvojem turistického ruchu, který je na obou stranách hranic podmíněn zejména rozvojem infrastruktury, a to především v podobě kvalitních regionálních silnic,“ řekl hejtman.

To potvrdil i Piotr Maziarz: „Tady jsou tři velká lákadla – lázně s nádhernou historickou architekturou, ale třeba i aquaparkem, oblíbené zimní středisko Zieleniec a v neposlední řadě Stolové hory, česky Hejšovina. Jezdí sem velké množství českých turistů a dobrá dostupnost je proto základem. Je dobře, že jsme mohli za přispění evropských fondů být napojeni na modernizovanou regionální silnici, která spojuje Náchod a Klodsko.“ Podobný příklad zmínil Martin Netolický z našeho kraje: „Stejným způsobem se nám podařilo modernizovat i silnici z Králík do Červeného Potoka.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…