Hejtman Netolický: Obnovení těžby u Lohenic a Mělic by mohlo nevratně poškodit celou lokalitu

11.02.2019 6:35

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil Přelouč. Nejprve jednal se starostkou města Irenou Burešovou a následně s dalšími starosty v celé širší oblasti Přeloučska a Bohdanečska, jelikož v okolí Lohenic a Mělic plánuje soukromý investor obnovení těžby písku. Obce mají strach nejen ze zničení rekreační lokality, ale také velkého zvýšení nákladní kamionové dopravy.

Hejtman Netolický: Obnovení těžby u Lohenic a Mělic by mohlo nevratně poškodit celou lokalitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Netolický

„Lokalita Mělic a Lohenic je pro celé široké okolí velmi významná z hlediska rekreačních aktivit. Tento záměr by měl z mého pohledu velmi neblahý vliv na celou lokalitu Bohdanečska a Přeloučska. Nejedná se však pouze o rekreaci, ale především o životní prostředí a silniční infrastrukturu v celé širší oblasti, protože zdejší silnice rozhodně nejsou stavěné na to, aby po nich jezdili těžké kamiony s pískem, jejichž váha se pohybuje až okolo 40 tun. Podobnou neblahou zkušenost máme z České Třebové, kdy trasa přes Semanín byla poškozena zvýšeným provozem kamionů,“ řekl hejtman Netolický, který vyslyšel přání starostů obcí k otevření širší debaty o připravovaném záměru.

„Celá oblast je v tuto chvíli v územním plánu vedená jako les a není tam plánována žádná těžba. Z toho je nutné vycházet. V rámci procesu EIA jsou navíc v tuto chvíli evidovány přibližně dva tisíce faktických podnětů a připomínek. V první etapě těžby je předpokládáno postižení přibližně 62 hektarů lesa, přes který vede při povodních jediná úniková cesta z Lohenic směrem na Výrov. Celkově záměr počítá s plochou 121 hektarů lesa,“ uvedl hejtman Netolický s tím, že v nejbližší době iniciuje jednání s báňským úřadem a vyžádá si jeho stanovisko k tomuto ložisku.

„Jako Spolek obcí a občanů proti těžbě štěrkopísku v Lohenicích vidíme zcela zásadní problémy spojené s plánovanou těžbou v oblasti bezpečnosti, ochrany přírody, zvýšení prašnosti a hluku, snížení hladiny podzemních vod a nevratného poškození krajiny. Není přeci možné, aby předložené studie zcela ignorovaly jedinou únikovou cestu Lohenických občanů při povodních, neobsahovaly jakékoliv hydrogeologické průzkumy a odepsaly zvláště chráněné druhy živočichů a rostlin,“ řekl předseda spolku Aleš Prokopec s tím, že sama vzdálenost plánované těžby k obci Lohenice od 50 do 200 metrů by znamenala pro místní enormní zátěž. Zkušenost již loheničtí mají a to s těžbou písku, která byla na nedalekých písnících Mělice I a II před 30 lety ukončena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.