Hejtman Netolický: Pasivní bydlení je jednou z možností, jak snížit emise skleníkových plynů

20.08.2015 11:19

Takzvané pasivní domy získávají postupně povědomí nejen mezi odbornou, ale i laickou veřejností. Rozšíření této energeticky šetrné metody výstavby podporuje také Pardubický kraj. Z tohoto důvodu inicioval hejtman Martin Netolický setkání zástupců kraje, stavebních škol, ale také odborníků z oboru, jehož výstupem by mělo být v budoucnu otevření Stavebního centra pasivního bydlení na území kraje, které by působilo v oblasti vyškolování odborných pracovníků a informovalo veřejnost o možnostech pořízení pasivního bydlení.

Hejtman Netolický: Pasivní bydlení je jednou z možností, jak snížit emise skleníkových plynů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

„Evropská unie se v rámci strategie Evropa 2020 zavázala snížit o 20 procent celkové emise skleníkových plynů a celkovou spotřebu energie v členských zemích. Zároveň chce u celkové spotřeby energie dosáhnout dvacetiprocentního podílu obnovitelných zdrojů,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Pasivní bydlení je proto jednou z možností, jak tohoto cíle dosáhnout, a jsem přesvědčený, že je nutné pracovat jak s odbornými pracovníky ve stavitelství, tak prezentovat tuto alternativu veřejnosti. Proto se chceme ve spolupráci se středními stavebními školami zasadit o vznik nejen informačního, ale i školicího centra, které by tuto úlohu do budoucna plnilo,“ sdělil Martin Netolický.

Ten s touto myšlenkou seznámil ředitele stavebních škol v rámci kraje, jelikož v právě v jejich budovách by toto centrum mělo být vybudováno. „Nabízí se objekt stavební školy ve Vysokém Mýtě na ulici Kpt. Popplera, který škola v současné době nevyužívá,“ uvedla radní pro investice a majetek Ludmila Navrátilová. „V současné době zjišťujeme možnosti získání dotace z evropských fondů na potřebnou rekonstrukci a úpravu budovy pro tyto účely, ale také na zajištění školicích kapacit,“ dodal Martin Netolický.

V České republice platí v novela zákona o hospodaření energií, která mimo jiné stanoví, že již od 1. ledna 2016 musí všechny nově postavené veřejné budovy s plochou nad 1500 metrů čtverečních splňovat kritéria pasivního domu. Postupně do roku 2020 budou muset mít všechny budovy téměř nulovou spotřebou energie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL