Hejtman Netolický: Pobytové zařízení v Králíkách nikdo nechce

27.11.2015 19:22

Počátkem letošního roku by nikdo nevěřil, že se jeho hlavním tématem stane takzvaná uprchlická krize a směřování nelegálních uprchlíků balkánskou cestou přes státy střední Evropy do Německa nebo Skandinávie. Přestože Česká republika využila všechny možnosti a vyjádřila prostřednictvím předních vládních činitelů nesouhlas s realokací uprchlíků dle stanovených kvót, byla přehlasována a musela začít řešit otázku umístění uprchlíků na svém území, byť legálních uprchlíků v souladu s mezinárodním právem.

Hejtman Netolický: Pobytové zařízení v Králíkách nikdo nechce
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Krátké zamyšlení hejtmana Netolického.

Už od jara letošního roku se kvůli tomu diskutuje o takzvaném nepotřebném majetku, který stát v minulosti využíval a následně jej z organizačních důvodů opustil. Jedním z těch objektů je bývalý diagnostický ústav v Králíkách. Přestože šlo o zařízení velice problémové, měli jsme informace, že stát se bude snažit tento objekt prodat a od počátku jsme byli v kontaktu s místní samosprávou, která vyjádřila prvotní obavu z dalšího využití tohoto areálu. V průběhu roku však uprchlická krize v Evropě výrazně zesílila a Česká republika byla i přes zmíněný nesouhlas zapojena do jejího řešení, zejména tedy v oblasti realokace uprchlíků.

Před 14 dny jsme byli poprvé oficiálně informováni, že objekty v centru Králík mají být určeny pro pobytové zařízení, které by mělo zajistit ubytování žadatelů o mezinárodní ochranu z důvodu politického pronásledování. Pardubický kraj od počátku vyjadřuje svůj nesouhlas s tím, aby toto zařízení bylo na území Králicka umístěno.

V posledních několika letech investujeme nemalé prostředky především do infrastruktury související s oživením cestovního ruchu v oblasti zasažené ekonomickými změnami z počátku 90. let. V době, kdy vidíme první výsledky naší práce a kdy se daří zastavit nárůst nezaměstnanosti a naopak nezaměstnanost snižovat, kdy se daří ve spolupráci s investory zajistit práci pro místní obyvatele, přichází zpráva, že stát chce pobytové zařízení v Králíkách zřídit.

Ministerstvo vnitra nás požádalo o sdělení podmínek, které by měly zmírnit jakákoliv rizika, a o nich jsme také spolu s místní samosprávou jednali. Vyjádřili jsme ovšem zásadní nesouhlas s umístěním tohoto zařízení do turisticky atraktivní oblasti. Králicko je pro nás totéž co Šumava a Lipno pro jižní Čechy nebo Krkonoše s Pecí pod Sněžkou a Špindlerovým Mlýnem pro Královehradecký kraj. Nikdo také neuvažuje o vzniku uprchlických center v těchto exponovaných turistických oblastech a Kostelec nad Orlicí ani Havířov, kde taková pobytová centra již existuji, vskutku nepovažuji za takto atraktivní místa.

Požádali jsme proto ještě o přehodnocení tohoto rozhodnutí, které je sice z hlediska České republiky nezbytné, ovšem jsem přesvědčen, že umístění na Králicku se jeví z mnoha důvodů jako krajně nevhodné. Každé rozhodnutí je totiž nutné zvážit ze všech úhlů pohledu. Vedle ekonomického hlediska a relativně nízkých nákladů na případné zprovoznění areálu je třeba brát v potaz všechny další vlivy, jako například blízkost základní školy, centra města, stav nejenom objektu, ale také jeho bezprostředního okolí a podobně. Proto jsem oficiálně kontaktoval ministra vnitra a prvního náměstka s tím, že lokalitu považujeme za krajně nevhodnou. Chci poděkovat panu ministrovi Chovancovi za vstřícný krok, který po našem telefonátu učinil a jsem rád, že existuje zájem o diskusi a vyslyšení názorů občanů města Králíky. Králicko bezesporu potřebuje impuls, avšak nikoliv tím způsobem, že zde stát zřídí pobytové zařízení pro uprchlíky.

Chtěl bych také požádat všechny, aby především vedli diskusi klidnou, protože jenom tak lze dojít ke kýženému cíl. Osobně jsem připravený sehrát roli zprostředkovatele v rámci jednání s Ministerstvem vnitra, vládou ČR a dalšími orgány. Ve středu 2. prosince se proto uskuteční setkání, na kterém bychom si měli s občany Králíků jasně formulovat požadavky a měli bychom o nich vést nejprve vnitřní diskusi, a potom je přenést na vládu ČR.

Samospráva Pardubického kraje cítí zodpovědnost za celé území kraje a já osobně mám Králicko velmi rád a odmítám jakékoliv pochybnosti ze strany místního obyvatelstva, že tomu tak není. Mohu všechny ubezpečit, že situaci sleduji velmi detailně a zabývám se vším, co se v této záležitosti děje. Osobně udělám vše, co je v mých silách, aby byly připomínky obyvatel reflektovány a aby s nimi bylo v co největší míře komunikováno. Rozumím a chápu, že je nutné plnit mezinárodní závazky, je ovšem potřeba respektovat také zájmy regionu a hlavně místa, kde by mělo být zařízení umístěno, a to zvláště za situace, kdy Pardubický kraj integroval celou řadu investic do cestovního ruchu do této mimořádně zajímavé lokality, která by byla bezpochyby umístěním uprchlického centra negativně ovlivněna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…